Yemeklere ve aşçılara dair dipnotları

YEMEKLE ilgili kitapları büyük bir iştahla okurum. Tarifleri de incelerim. Yemek ve Kültür’ün* iki sayısını not alarak okudum. Hem güncel bilgiler hem de mutfak zevkinin tarihini veren alanının önemli dergisi. Önce...

YEMEKLE ilgili kitapları büyük bir iştahla okurum. Tarifleri de incelerim.

Yemek ve Kültür’ün* iki sayısını not alarak okudum. Hem güncel bilgiler hem de mutfak zevkinin tarihini veren alanının önemli dergisi. Önce önem sırasına göre aldığım notları sıralamalıyım. Sanırım okurlarım da okuma gereğini duyacaklardır.

Sabahattin Ali’nin Kanal öyküsünden bir bölüm. Konya’dayken yazdıkları, ekmeğini çıkarmak için çalışanların nefis tasviri:

“Bu ovadaki uyuz ağaçlı, kül yığınına benzeyen köylerde insanlar parça parça elleri, yanık derin yüzleri, kenarları çok kırışık gözleriyle çalışarak inatçı topraktan bir lokma ekmek söküp almaya uğraşırlar.”

Gökhan Akçura’nın yazısının başlığı:

Ekrem Muhittin Yeğen.

Alaturka ve alafranga yemekler ondan sorulur.

Çok az kimse onun kitaplarını okumamıştır, hatta birçok ev hanımı yemek yapmayı onun kitaplarından öğrenmiştir. Ailece yemeğe düşkün ve güzel yemek yapan bir ortamda yetişmiş. Bir aralık yanlış anımsamıyorsam İstiklal Caddesi’nde bir yer açmıştı. Ölümünden sonra Cumhuriyet gazetesindeki bir haberde bazı rakamlar veriliyor:

6 kitap yazmış, resmi sofraların hazırlayıcısı olmuş, 650 kişilik yemek fabrikası kurmuş, 2 bin 800 kişiye ekonomik yemek örneğini göstermiş, yurtdışına 47 seyahat yapmış, 5 kez evlenmiş.

M. Bülent Varlık, Brezilya Kahvesi Türk Anonim Şirketi’nde ‘Kurukahveci İhsan’a değiniyor.

Çocukluğumda Eminönü’ndeki Tahmis Sokağı’na girdiğimde Kurukahveci Mehmet Efendi ile Kurukahveci İhsan’ın dükkânlarından yükselen kavrulmuş kahve kokusunu duyardım.

Yemek ve Kültür’de tiryakisi olduğum sayfaların başında Musa Dağdeviren’in ‘Unutulmuş halk yemekler...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 46 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma Dinleyici için gerekli kitaplar 14 Nisan 2024 | 50 Okunma Ankara’yı tanımak 12 Nisan 2024 | 93 Okunma Bayramı yaşadığın şehirde geçirmek 11 Nisan 2024 | 49 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar