Tuğrul Şavkay’ı anarak...

Aramızdan ayrılan dostlarımızdan bazıları, çalıştıkları alanda unutulmazlığa kavuşmuşlardır. Tuğrul Şavkay onlardan biri. Onun ‘Osmanlı Mutfağı’ kitabını ele alalım...

Aramızdan ayrılan dostlarımızdan bazıları, çalıştıkları alanda unutulmazlığa kavuşmuşlardır. Tuğrul Şavkay onlardan biri. Onun ‘Osmanlı Mutfağı’ kitabını ele alalım bu hafta. Çünkü bu değerli çalışmanın her baskısı mutlaka yazılmalı.

Tuğrul Şavkay’ın ‘Osmanlı Mutfağı’ kitabını okudum geçen hafta. Onun kitaplarında çeşitli uygarlıkların mutfak felsefesi vardır. Yemekle dönemin yaşamı, siyaseti arasındaki kopmayan bağlantıları inceler. Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan’ın yazdığı ‘Sunuş’ta kitap ve Şavkay hakkında bilgi var.
Onun ilk baskıya yazdığı ’Öndeyiş’ de bu baskıda yer alıyor.
Yazıdan bir bölüm: “Bu kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun 700’üncü yılı kutlamaları dolayısıyla hazırlandı. Amaç, bir cihan imparatorluğu kurmuş olan atalarımızın mutfak anlayışlarını bugünün kuşaklarına aktarmaktı. Elbette insanlık açısından her zaman gurur verici olan hoşgörüyü, başka değerleri kabul etmede gösterilen yobazlıktan çok uzak tutumu ve benzerlerini övgüyle andım.”
Yazar kitabın iki bölümden oluştuğunu Öndeyiş’te belirtiyor.
Birinci bölümde, “Okuyucuya ciddi ve fikir oluşturmasına yarayacak bir perspektif için bazı tarihsel bilgiler verilmeye çalışıldı” deniyor.
İkinci bölüm, yemek tariflerini içeriyor.
Giriş’in başlıkları şöyle:
Osmanlı mutfağının tarihi
Mutfağın ardındaki felsefe
Anadolu’ya göç öncesi Türk mutfağı
Bizans geleneği
Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde Anadolu Türk mutfağı
Fatih dönemi
Kanuni dönemi
Son dönem
Adana’ya arkadaşımız Güman Birincioğlu’nun yönettiği sinema açılışına gittik. Sonra da Tuğrul Şavkay bizi bir lokantaya götürdü.
Yıllar sonra Adana’da TÜYAP Kitap Fuarı’na gideceğimi söylediğimde Ömer Çelik, “Yüzevler’de yer ayırttım size” dedi, ben...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zeytinburnu Mozaik Müzesi 25 Nisan 2024 | 21 Okunma Yemekle siyasi dönem arasındaki bağlantı 23 Nisan 2024 | 39 Okunma Andante’nin çağrıştırdıkları 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 51 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar