Tarık Buğra’yı yeniden okumak

Yaşamından yazarlığına, romancılığına, gazeteciliğine kadar bütün aşamalarını inceleyen bir çalışma, alınması gereken kitaplardan biri. İyi yazar Tarık Buğra’nın...

Yaşamından yazarlığına, romancılığına, gazeteciliğine kadar bütün aşamalarını inceleyen bir çalışma, alınması gereken kitaplardan biri.

İyi yazar Tarık Buğra’nın doğumunun 100’üncü yılında ayrıntılı bir kitap yayımlandı. Mehmet Tekin’in yazdığı kitabın adı: ‘Tarık Buğra-İtaatsiz Bir Taşralının Entelektüel Portresi’.
Kitapta; hayatını, yazdıklarını, serüvenlerini, gelgitlerini okuduğunuzda başlığın doğru bir saptama olduğunu anlıyorsunuz.
İthafları daima yazıma alırım, emek verenin çevresini yansıtırlar: “Bu kitabı, Şelâle’ye, Ömer Bilge’ye, Orhan Ertuğrul’a adamak isterim. Çünkü kitabın, uzun ve yorucu geçen hazırlık sürecinde, onların ‘aile boyu’ sabrı, feragat ve fedakârlığı, benim için gayret, güven ve umut kaynağı oldu. O yüzden hak ediyorlar.”
Kitabın anabaşlıkları:
Birinci Bölüm: İtaatsiz Bir Taşralının Portresi
İkinci Bölüm: İmparatorluk’ta Doğmak Cumhuriyet’te Büyümek
Üçüncü Bölüm: İnkılâp Yıllarının Gölgesinde
Dördüncü Bölüm: Üniversitede Fakülteler Okumak
Beşinci Bölüm: Demokrasi Çağında Gazeteci Olmak
Altıncı Bölüm: Ev ve Evlilikler
Yedinci Bölüm: Sanatçının Ölümü
Gerçek aydın, itaatten uzaktır
Tekin, aile düzeninden yazarlığa başlayışının, gazeteci oluşunun tarihini inceleyerek yalnız yazar Buğra’nın yol haritasını yazmamış; ülkenin siyasal, toplumsal, kültürel dönemeçlerini de onun kaleminden bize aktarmış.
Gerçek aydın, itaatten uzak yaradılıştadır. Yaşamı, sorunlarla ihata edilmiştir, sorumluluktan kaçamaz.
Buğra’nın üniversite deneyleri de bu mizac...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma Dinleyici için gerekli kitaplar 14 Nisan 2024 | 50 Okunma Ankara’yı tanımak 12 Nisan 2024 | 93 Okunma Bayramı yaşadığın şehirde geçirmek 11 Nisan 2024 | 49 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar