Sözlükçülük bilim mi sanat mı?

HACETTEPE Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türk Dil Kurumu’nun birlikte düzenlediği IV. Uluslararası Sözlük Bilimi Sempozyumu 17-19 Eylül arasında...

HACETTEPE Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türk Dil Kurumu’nun birlikte düzenlediği IV. Uluslararası Sözlük Bilimi Sempozyumu 17-19 Eylül arasında gerçekleştirilecek.

Yılaşırı olarak her seferinde bir üniversitenin ilgili bölümü tarafından düzenlenen ve Türk Dil Kurumu tarafından desteklenen toplantıların bu yılki konusu sözlüklerde tanımlama ve tanıklama olarak belirlendi.

Türk sözlükçülüğü ile ilgili bilimsel çalışmaların sonuçları güncel sözlük ile ilgili sorunlara da çözüm getiriyor. Her zaman sözlüklerin önemini vurgulamaya çalıştım. Masalarımızda yalnız genel sözlüğün değil; meslek, alan sözlüklerinin de bulunması gerekir.

Bu tür bilimsel toplantıların elbette bilim dünyasında önemi açıktır. Öte yandan kullandığımız Türkçe sözlüklere de yansıyan yanları vardır.

Yeni kelimeler öğrenir, doğru kullanımları görürüz. Nerede ve nasıl kullanıldığını edebiyat ustalarından öğreniriz. Bu açıdan baktığımızda ‘Sözlükçülük bilim mi, sanat mı?’ sorusu anlam kazanmaktadır. Bilim insanlarının tartışmaları, görüşleri bizim kullandığımız günlük dile ve yazı diline yansır.

Türk sözlükçülüğünün yaklaşık bin yıllık geçmişi var...

Sözlükçülüğümüzün tarihine kısa bir göz attığımızda bugünkü durumu da daha iyi anlayabiliriz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma Dinleyici için gerekli kitaplar 14 Nisan 2024 | 50 Okunma Ankara’yı tanımak 12 Nisan 2024 | 94 Okunma Bayramı yaşadığın şehirde geçirmek 11 Nisan 2024 | 49 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar