Sözlük çağı

‘Altyazı’nın Gayri Resmî ve Resimli Dünya Sinema Sözlüğü’ dünya sinema tarihine dair üretilmiş bilgi ve söylencelere farklı bir yerden bakmayı amaçlıyor.Gerek basılı gerek internetten...

‘Altyazı’nın Gayri Resmî ve Resimli Dünya Sinema Sözlüğü’ dünya sinema tarihine dair üretilmiş bilgi ve söylencelere farklı bir yerden bakmayı amaçlıyor.

Gerek basılı gerek internetten sözlüklere sık sık başvuruyoruz. Gerçekten de kısa yoldan bilgi edinmenin, sağlama yapmanın yolu sözlüklerden geçer. Özellikle görsel sanatların en belirleyicisi olan sinema için sözlükler çok önemlidir. Bu sözlüklerde sadece belli maddelerin, kavramların karşılığına bakmayız, sayfaları karıştırırken pek çok bilgi de edinmiş oluruz.

İddia yeni değil. Konuşurken, yazarken sözlüklere bakma alışkanlığı ülkemizde yerleşmemiş bir tarzdır. Genellikle bilge saydığımız ya da alanının uzmanlarına sorarız ve güveniriz. Oysa sözlü bilgilerde birçok yanılma olur. ‘Dünya Sinema Sözlüğü’ bu gerekçelerle de yazılması gereken kitaplardan biri. Kapaktaki tam adı şöyle: ‘Altyazı’nın Gayri Resmî ve Resimli Dünya Sinema Sözlüğü’.

Klasik bir sinema sözlüğü değil, kişilere ya da filmlere göre düzenlenmemiş. Bana eğlenceli gelen yanı da bu. Özgün bazı bilgileri öğrenince o filmlere de, o yönetmenlere de, o mekânlara da farklı bakıyorum.

Başka türlü bir tarih yazımı denemesi

Sözlüğün girişindeki Senem Aytaç ve Fırat Yücel imzalı yazıdan, kitabın özelliğine değgin bazı satırları okuyalım: “Ortaya 100 yılı aşkın bir tarihi arşınlayıp birbirinden çok uzak coğrafyalara uzanan başka türlü bir tarih yazımı denemesi çıktı. Kolektif, çoksesli, çok parçalı, ilk bakışta kendi içerisinde bütünlüklü bir anlatı sunmuyormuş gibi görünen bu metin, farklı okuyucuların ellerinde kendi oluşturacakları anlatılara, parçaları yan yana getirerek kuracakları yepyeni bağlara açık. Niyeti de biraz böyle bir şey. Bu sözlük, dünya sinema tarihine dair üretilmiş, yinelenerek kurumsallaşmış kabul, bilgi ve söylencelere farklı bir yerden bakmayı amaçlıyor. Sözlükteki maddelerin, tarihin patikalarına soru işaretleri serperek ‘Bu tarih bambaşka bir şekilde yazılabilirdi’ dedirteceğini umuyoruz.”

Sizi şüpheler girdabına çekecek

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tablodaki kadın 29 Mart 2024 | 35 Okunma Kültür Yolu Festivali’nin önemi ve işlevi 28 Mart 2024 | 56 Okunma Türk bestecileri dinleyin 24 Mart 2024 | 23 Okunma Bugün bir şiir okuyun 22 Mart 2024 | 132 Okunma İlk kitabın heyecanı 19 Mart 2024 | 44 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar