Entelektüel bir ırgat Sevin Okyay

Onun için ‘emekçi’ de diyebilirdim ama onun belli mesai saatleri olmadığı, 24 saat bilgisayarın başından kalkmadığı için en uygun unvan buydu: Irgat. Müren Beykan’ın yazısında Sevin Okyay...

Onun için ‘emekçi’ de diyebilirdim ama onun belli mesai saatleri olmadığı, 24 saat bilgisayarın başından kalkmadığı için en uygun unvan buydu: Irgat.

Müren Beykan’ın yazısında Sevin Okyay, “Büyümekten korkuyorum” diyor. Hiç korkma, ikimiz de aynı dertten mustaribiz, genlerimiz büyümeye müsait değil.
Aynı çatı altında da olduk Okyay’la, bilimkurgu filmlerinde rastladığımız makineler gibi çalışırdı. Kavrama yeteneğine her zaman hayranlık duymuşumdur.
Sevin Okyay’ın anı/deneme kitabı ‘Ara Sıra ve Daima’yı’ okurken onun bilgiden gelen sevecenliğini düşündüm. Birkaç yıldır Talât Sait Halman Çeviri Ödülleri’nin jürisinde beraber çalışıyoruz. Hangi kitabı ona havale etsek, “Hayır” dediğine şahit olmadım. Ödüle katılan kitaplar arasında Japonca, Çince olduğu için bize iş kalmasın diye şimdi o dilleri öğreniyordur.
Ömrü boyunca beynini süslemekle meşgul olduğu için harici süslemelerden uzak durmuştur. Bu yüzden de üstünün arandığını öğrenen bir arkadaşı, “Seni anarşiste benzetmişler” demiş, bu olayın geçtiği zaman da 54 yaşındaymış.

‘Ara Sıra
ve Daima’ Sevin Okyay ON8 Yayınları.
İsabetli bir tanım
Ona göre çalışmak normal, sağlıkla ilgilenmek anormal bir davranıştır. Zarafeti sindirdiği için bunu gösterişe dökmez. Okuduğuyla, yazdığıyla övünmez çünkü onu sindirmiştir.
‘72 millet’ deyiminden esinlendi herhalde, 72 kişiyi anlatıyor.
Müren Beykan’ın,
‘Senin ince gölgen ruhuma sinmişti / Sanki bir ses bana Sevin demişti’ başlıklı giriş yazısı Sevin için şık bir portre çizimi.
Arka kapak yazısı isabetli bir tanıtımdır: &ldq...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 47 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma Dinleyici için gerekli kitaplar 14 Nisan 2024 | 50 Okunma Ankara’yı tanımak 12 Nisan 2024 | 93 Okunma Bayramı yaşadığın şehirde geçirmek 11 Nisan 2024 | 49 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar