‘Benim büyük aşkım Mozart’

Müzisyenlerin provalarında bulunmaktan çok hoşlanırım. Konserden önceki durumlarını, davranışlarını izlemenin, kuliste bulunmanın ayrı bir zevki vardır.

Müzisyenlerin provalarında bulunmaktan çok hoşlanırım. Konserden önceki durumlarını, davranışlarını izlemenin, kuliste bulunmanın ayrı bir zevki vardır.

Bazı kayıtlarda, provalarda söylenenler de yer alır, o da bir müzik sever için ayrı yorum belgesidir.

- Ünlü orkestra şefi Karl Böhm (1894 – 1981), Mozart senfonilerinden birini yönetirken, çalışmaya ara verildiğinde bakın ne diyor?

“Benim büyük aşkım Mozart.”

Bu konuşma dinleyiciye de ulaştırılıyor.

- Ünlü piyanist Vladimir Aşkenazi, İKSV’nin Müzik Festivali’ne gelmişti. İKSV’deki dostlarımın müsaadesiyle onun provasına gittim.

Rahatsız etmeyeyim diye eski AKM’nin en üstündeki bir koltukta oturdum. Aşkenazi’den, belleğim beni yanıltmıyorsa, Chopin’in bir parçasını dinledim.

Akşam da gene salondaydım. Dinleyicilerin de bulunduğu konserde, yalnız başıma aldığım tadı alamadım, belki de yalnız dinlemenin bir aldatmacasıydı.

- Harbiye’deki radyo evinde kitap/edebiyat programı yapıyordum. O zaman Türk müziği konserlerinin çoğu da canlı yayımlanırdı.

Solist Mualla Mukadder Atakan’dı (1924 – 1997).


Atakan’ın söylediği şarkı, sözü ve müziği Arif Sami Toker’e ait olan ‘Talihin Elinde Oyuncak Oldum’du.

Kanuni Hüsnü Anıl, icralar üzerine solistle konuşuyordu, çekim öncesindeki şakalar, anılar benim hafızamda yer etti.

....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yemekle siyasi dönem arasındaki bağlantı 23 Nisan 2024 | 22 Okunma Andante’nin çağrıştırdıkları 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 51 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma Dinleyici için gerekli kitaplar 14 Nisan 2024 | 50 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar