A’dan Z’ye Tevfik Fikret

İnceleme ve biyografi kitaplarıyla tanıdığımız Beşir Ayvazoğlu, ‘Tevfik Fikret Biyografisi’yle Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

İnceleme ve biyografi kitaplarıyla tanıdığımız Beşir Ayvazoğlu, ‘Tevfik Fikret Biyografisi’yle Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Beşir Ayvazoğlu’nun Tevfik Fikret kitabının kapağında Fikret’ten bir alıntı: “Kendi cevvim, kendi eflâkimde kendim tâirim.”

Tevfik Fikret edebiyat tarihinde çok tartışılan şairlerden biri, her zaman sevenlerle yerenler iki ayrı grubu oluşturmuşlardır. Ayvazoğlu onun şiirini de, siyasal kimliğini de önemli belgelerin ışığında değerlendirmiştir. Tevfik Fikret’in sağlığında ve öldükten sonra yazılanlardan doğru bir portre çıkarmak mümkündür. Öğrencilik yıllarında okuduğunuz Tevfik Fikret’i bu belgeler ve bilgiler ışığında yeniden okuyunca nesnel bir kanaate varabilirsiniz.

Edebiyat tarihinin bazı adları sadece edebiyatçılıklarıyla değil, siyasal görüşleriyle de öne çıkar, Fikret de bu adların ilk sıralarındadır. Önsöz’de yazar çalışmasını belirleyen bazı ipuçlarını açıklıyor: “Farklı bir açıdan bakınca Âkif’le Fikret, aynı damarlardan beslenmiş, fakat zamanla çeşitli sebeplerle birbirinden uzaklaşmış, benzer hassasiyetlere sahip düşman kardeşler gibi görünüyorlardı.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk kitabın heyecanı 19 Mart 2024 | 25 Okunma İki genç sanatçının başarısı 17 Mart 2024 | 28 Okunma BAKSI’da yenilenme 15 Mart 2024 | 21 Okunma Semt kitaplarını okumak ayrı bir zevktir 14 Mart 2024 | 83 Okunma Balkanlarda Türk Edebiyatı Tarihi 12 Mart 2024 | 246 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar