Böreğin 50 tonu

Ayfer Yavi’nin ‘Bir Dünya Börek’ kitabını sayfa sayfa okudum. Yazar öyle güzel anlatmış ki, yakınımda oklava olsa hemen hamur açmaya başlayacaktım. Börek, sofralarımızın değişmez...

Ayfer Yavi’nin ‘Bir Dünya Börek’ kitabını sayfa sayfa okudum. Yazar öyle güzel anlatmış ki, yakınımda oklava olsa hemen hamur açmaya başlayacaktım.

Börek, sofralarımızın değişmez tadı. Her çeşidi, her yörenin özel tarifleri, hemen hemen bütün ev kadınlarının belleğinde vardır.
Peki hangi börekleri seviyorsunuz? Yeni börek tariflerini öğrenmek ister misiniz?
İyi ağırlanılan misafirler için “baklava/börekle beslediler” denir.
Börek konusunda yazmak belki Prof. Dr. Canan Karatay Hocamızın kurallarına aykırıdır. Ama börek gıda alışkanlıklarımız içinde saltanatını sürdürüyor.
Börek denilince aklıma rahmetli arkadaşımız Cüneyt Koryürek geliyor. Harbiye’deki bürosunda aşçısı ağızda eriyen puf böreği yapardı, ben de radyo programlarından sonra ona uğrardım.
Böyle çok yenilen bir yiyeceğin tarihini doğrusu merak eder dururdum.
Ayfer Yavi’nin ‘Bir Dünya Börek - Böreğin Tarihsel Yolculuğu’ kitabını sayfa sayfa okudum. Kitapta ayrıca 337 tarif var. (*) Yazar hepsini öyle güzel anlatmış ki, yakınımda oklava olsa hemen hamur açmaya başlayacaktım.
Kitabın ilk sayfasında bir başka sunum yazısı da var :“Tuzlu Tatlı Anılar - Öyküler - 337 Tarif.”
Kitabın anabaşlıkları şöyle:
· Ailemin yolculuğu ve önsöz
· Böreğin tarihsel yolculuğu
· Böreğin yolculuğu
· Bizim böreklerimiz
· Böreğin dünya yolculuğu
· Tatlı börekler.
Teşekkür bölümünde bir çok ad geçiyor.
Börek deyip de geçmeyin, gelin seçmedeki rolünü öğrenin: “Börekte yufkanın incelmiş hali makbuldür. Anadolu’da nice gelin adayları önce yufka açar kayınvalideye, sonra bu becerisine göre beğenilir, eş alınır evlatları. Kaynanalar için gelinlerin güzel börek yapıyor olması onların övünç ka...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kültür Yolu Festivali’nin önemi ve işlevi 28 Mart 2024 | 24 Okunma Türk bestecileri dinleyin 24 Mart 2024 | 23 Okunma Bugün bir şiir okuyun 22 Mart 2024 | 129 Okunma İlk kitabın heyecanı 19 Mart 2024 | 44 Okunma İki genç sanatçının başarısı 17 Mart 2024 | 30 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar