İstanbul Kültür Çalıştayı'ndan notlar

İSTANBUL İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstanbul Kültür Çalıştayı 11-12 Mayıs’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda...

İSTANBUL İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstanbul Kültür Çalıştayı 11-12 Mayıs’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Bakanlık, konuşmaları kitap halinde yayımladı.

Sunuş’u Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yaptı:

“Binlerce yıllık bir geçmişe sahip İstanbul, mazide Roma ve Osmanlı imparatorluklarının başşehri, günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfus ve ekonomi bakımından en büyük merkezidir.

İstanbul aynı zamanda başta Osmanlı olmak üzere geçmişten günümüze üzerinde yaşayan bütün medeniyetlerin izlerinin hâlâ görünür olduğu bir kültür şehridir.

İstanbul için bir kültür çalıştayı yapmayı düşündüğümüzde şairin ‘Bekle Bizi İstanbul’ şiirindeki şu mısraları aklıma gelir. ‘Sen bize layıksın, biz de sana...”

Çalıştayın genel koordinatörü Coşkun Yılmaz’dı.

Numan Kurtulmuş açış konuşmasında, İstanbul’un tarihini, coğrafyasını, kültürünü, siyasi yönetimini, çalıştayın gereğini ve önemini vurguladı.

Gerçekten de dünden bugüne İstanbul’u bütün yönleriyle anlatmak, Türkiye’nin genel tarihini anlamanın değişmez koşuludur.

Çalıştay aşağıdaki komisyonlarda konuşuldu: I. İstanbullu Olmak: Şehir, Kimlik, Şuur.
Komisyon başkanı: Korkut Tuna

II. İstanbul’un Kültürel Ortak Yönetimi: Yerel, Ulusal, Küresel.
Komisyon başkanı: İskender Pala

III. İstanbul: Mimari Miras
Komisyon başkanı: Suphi Saatçi

IV. İstanbul’u Tasarlamak: 2023’ten 2053’e
V. İstanbul: Kültürel Mekânlar

Bu bölümde kütüphaneler, müzeler, arşivler, dini yapılar, sahaflar, kültür merkezleri, sinema ve tiyatrolar, kültür endüstrileri master planı, alışveriş merkezleri, kafe...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kültür Yolu Festivali’nin önemi ve işlevi 28 Mart 2024 | 55 Okunma Türk bestecileri dinleyin 24 Mart 2024 | 23 Okunma Bugün bir şiir okuyun 22 Mart 2024 | 130 Okunma İlk kitabın heyecanı 19 Mart 2024 | 44 Okunma İki genç sanatçının başarısı 17 Mart 2024 | 31 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar