Varlık 85 yaşında

DOSTOYEVSKİ, “Hepimiz Gogol’ün ‘Palto’sundan çıktık” demişti.Biz de Varlık dergisinin ve yayınlarının sayfalarından çıktık diyebilirim. Gerek yerli, gerek yabancı edebiyatı...

DOSTOYEVSKİ, “Hepimiz Gogol’ün ‘Palto’sundan çıktık” demişti.

Biz de Varlık dergisinin ve yayınlarının sayfalarından çıktık diyebilirim. Gerek yerli, gerek yabancı edebiyatı Varlık’tan ve Varlık Yayınları’ndan öğrendik.

Yaşar Nabi Nayır, hem şair, hem yayıncı, hem de çevirmendi.

Onu yakından tanıdım. Bir dakikasını bile ziyan etmeyen, bir karınca yoğunluğuyla çalışan biriydi. Babıâli’de dergi ve yayınevi idarehanelerinde günün büyük bir bölümü konuk ağırlamak, gelen yazarlarla sohbetle geçerdi. Hele birkaç yazar buluşmuşsa bu süre daha da uzardı.

Böyle bir alışkanlığın olmadığı tek yayınevi yönetim yeri Varlık’tı.

Yazınızı bırakınca, Nayır dahili telefondan muhasebeyi arar, fişinizi ve telifinizi öder, sonra da bir suskunluk başlar ve o işine dönerdi.

Oysa Yaşar Nabi Nayır, suskun biri değildi, Ankara’daki Türk Dil Kurultayları’nda konuşur, anılarını aktarırdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma Dinleyici için gerekli kitaplar 14 Nisan 2024 | 50 Okunma Ankara’yı tanımak 12 Nisan 2024 | 94 Okunma Bayramı yaşadığın şehirde geçirmek 11 Nisan 2024 | 49 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar