Bugünün âşıkları

Ulaş Özdemir’in ‘Senden Gayrı Âşık mı Yoktur - 20. Yüzyıl Âşık Portreleri’ kitabıyla sadece 20. yüzyıl âşıklarını tanımıyoruz, onların türkülerinin...

Ulaş Özdemir’in ‘Senden Gayrı Âşık mı Yoktur - 20. Yüzyıl Âşık Portreleri’ kitabıyla sadece 20. yüzyıl âşıklarını tanımıyoruz, onların türkülerinin kimler tarafından söylendiğini de okuyoruz. Halk müziğini, geleneğini ve bugünü öğrenmek isteyen herkes için gerekli bir kitap.

Âşıklar geleneği bugün devam ediyor mu? Bizim gibi büyük şehirlerde yaşayanların bu soruyu yanıtlaması çok zor. Çünkü bilgimiz yok.

Ulaş Özdemir’in ‘Senden Gayrı Âşık mı Yoktur - 20. Yüzyıl Âşık Portreleri’ bu açıdan ilgimi çekti. Giriş’in başında Âşık Ruhsati’den bir alıntı var:

“Daha senden gayrı âşık mı yoktur
Nedir bu telâşın vay deli gönül
Hele düşün devr-i Âdem’den beri
Neler gelmiş geçmiş say deli gönül”

Yazar kavramlar konusunda bilgi veriyor:

“Âşık ve ozan kavramlarının kullanımına dair karmaşa, halkbilimi araştırmacılarının sıklıkla tartıştığı bir konu olmuştur. Âşık, ozan, halk âşığı, halk ozanı, halk şairi, kalem şairi, meydan şairi, saz şairi vb sayısız kullanımı bulunan bu terimler, halen uzmanlar tarafından üzerinde uzlaşılmış şekilde kullanılmasa da kitapta kullandığı ‘âşık’ kavramı, mahlası (ozanlık ismi) olan ve saz çalıp söyleyen halk ozanlarını ifade etmektedir.”

Ulaş Özdemir, söyleşi tarzının iki ustasını, Yaşar Kemal ve Fikret Otyam’ı anlatmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk kitabın heyecanı 19 Mart 2024 | 17 Okunma İki genç sanatçının başarısı 17 Mart 2024 | 28 Okunma BAKSI’da yenilenme 15 Mart 2024 | 21 Okunma Semt kitaplarını okumak ayrı bir zevktir 14 Mart 2024 | 83 Okunma Balkanlarda Türk Edebiyatı Tarihi 12 Mart 2024 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar