Çukurova Kitap Fuarı ve Altan Öymen’in ‘01 Adana’sı

Adana’da açılan Çukurova Kitap Fuarı, yarın saat 19.00’da kapanıyor. Son iki gün yazarlar kitaplarını imzalayacak, söyleşiler yapılacak. Fuara yaklaşık 500 yazarın katıldığı...

Adana’da açılan Çukurova Kitap Fuarı, yarın saat 19.00’da kapanıyor. Son iki gün yazarlar kitaplarını imzalayacak, söyleşiler yapılacak. Fuara yaklaşık 500 yazarın katıldığı açıklanmıştı. İlk gün açılışına katılım, geçen yıla göre yüzde 25 arttı. Listeye baktığınızda, Türk edebiyatının ünlü adlarının; edebiyat, sanat dışındaki kitapların yazarlarının da imza günlerine geldiğini görürsünüz.

Bu yıl sergilenen bir kitap, Çukurova Kitap Fuarı’nda bir özgünlük yarattı. Altan Öymen ve Tan Oral’ın ‘01 Adana-80’li Yıllarda Adana’ (Doğan Kitap) kitabı yıllar önceki Adana’yı anlatıyor. Altan Öymen’in yazılarını Tan Oral’ın çizgileri bezemiş. İlk sayfada Tan Oral’ın ‘Acılı Adana’ yazısı ve karikatürü yer alıyor.

36 yıl sonra, işte yine Adana

Yaşar Kemal’in, Sakıp Sabancı’nın, Turgut Yeğenağa’nın, İbrahim Tekin’in, Mehmet Can’ın ve Tan Oral’ın Adana’sı... Halka açık İncirlik’ten ‘ara terminal’ yoluyla Adana şehrine geliş... Adana büyük bir şehir mi büyük bir köy mü?..

Tan Oral kitap için ne diyor? “Askeri yönetim ülkenin tadını kaçırmış, siyasilere de siyaseti yasaklamıştı. Gazetem bir çare aradı ve buldu. Yasaklı siyasetçi ve gazeteci Altan Öymen, Çukurova bölgesinde röportaj yapacak, ben de bunu çizgileyecektim. Birlikte Adana’ya uçtuk. Bu röportajın kitaplaşıp yayımlanması hep istendi, hep konuşuldu. Derken aradan geçen 36 yıl sonra, işte yine Adana. Gittik, baktık. Kebapların lezzeti aynı nefasette, çocukların neşesi yerinde, esnafın gönlü gani; kent ise kaçınılmaz olarak büyümüş, kat çıkmış, yükselmiş.”

Altan Öymen’in ‘Kitabın Hikâyesi’ yazısı hem bu röportajın nasıl ve niçin yapıldığını hem de 12 Eylül darbesi ortamında basının durumunu irdeliyor. Yazı şöyle başlıyor: “Bu kitap, geçen yüzyılın 1981 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bir röportaj dizisinin kitabı. Yazarı benim. Çizeri, karikatür sanatımızın usta ismi, değerli gazeteci dostum Tan Oral.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zeytinburnu Mozaik Müzesi 25 Nisan 2024 | 29 Okunma Yemekle siyasi dönem arasındaki bağlantı 23 Nisan 2024 | 40 Okunma Andante’nin çağrıştırdıkları 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 52 Okunma Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı 16 Nisan 2024 | 46 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar