Körfez’de yeni dönemin ayak sesleri

Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Katar’a ‘ekonomik ve siyasi abluka’ koymalarına neden olan isteklerinin yerine getirilmesi amacıyla Katar’ın, Al-Cezire’yi kapatması, İran ile ilişkilerini kesmesi ve Hamas, El Kaide ve...

Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Katar’a ‘ekonomik ve siyasi abluka’ koymalarına neden olan isteklerinin yerine getirilmesi amacıyla Katar’ın, Al-Cezire’yi kapatması, İran ile ilişkilerini kesmesi ve Hamas, El Kaide ve DEAŞ’a vermekte olduğu desteği sona erdirmesi için 10 günlük süre vermeleri yeni tartışmaları da beraberinde getirmektedir.

Körfez’de, Katar ile ilgili kritik gelişmeler yaşanırken, Suudi Arabistan Kralı Salman’ın, “petrol ve savunma” politikalarını yürütmekte olan oğlu Muhammed bin Salman’ı veliaht olarak ilan etmesi ve petrol devi Aramco’daki devlet hisselerini satmaya karar vermesi dikkat çekici bir gelişme oldu.

Suudi Arabistan, büyük ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde Ronald Trump’ın Suudi ziyareti sırasında ABD ile silah anlaşması yapması ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın Beyaz Saray’da Başkan Trump tarafından kabul edilmesinden sonra Aramco’daki devlet hisselerini satışa çıkarma kararı alması, Ortadoğu ve Körfez’in geleceği açısından önemli ipuçlarını ortaya koymaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Unutulmaya yüz tutan rohingya müslümanları 04 Kasım 2017 | 120 Okunma Rohingya Müslümanlarını Bekleyen Tehlike 09 Eylül 2017 | 103 Okunma Kore savaşı kapıda mı? 12 Ağustos 2017 | 316 Okunma Amerika’nın global güvenliği nereye doğru? 05 Ağustos 2017 | 129 Okunma Mescid-i Aksa’da yeni yönetsel değişim dinamiği 29 Temmuz 2017 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar