Genel müdür iş güvencesinden yararlanır mı?

Bir pazarlama firmasında 10 senedir genel müdürlük yapıyordum. İş sözleşmeme son verildi. İşe iade davası açabilir miyim?  1- İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve...

Bir pazarlama firmasında 10 senedir genel müdürlük yapıyordum. İş sözleşmeme son verildi. İşe iade davası açabilir miyim? 
1- İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları
2- İşyerinin bütünün sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz; yani işe iade davası açamaz.
“İşyeri” ve “işletme” farklı kavramlardır. İşyeri, işveren tarafından mal ve hizmet üretmek amacıyla maddi ve maddi olmayan unsurlar ile işçinin bir arada örgütlendiği birimdir. İşletme, işyerine göre geniş bir kavramdır. İşyerinde amaç mal ve hizmet üretimidir; işletme ise karı hedefleyen yapıdır. 
Bir çalışanın işyerinde genel müdür olarak anılması, iş güvencesinden yararlanma durumunu tek başına belirleyemez. Çalışanın işletmenin tümünü yönetip yönetmediği, kendisine bu hususta temsil yetkisinin verilip verilmediğinin araştırılması gerekir. Öte yandan işyerinin bütününü yönetmek de tek başına iş güvencesinden yararlanmayı engellemez. Ancak işyerinin tümünü yöneten kimse aynı zamanda işçileri işe alma ve işten çıkarma yetkisini de elinde tutuyorsa iş güvencesinden yararlanamaz. 
İşyerinde işçileri işe alma ve işten çıkarma yetkisi olduğu halde işyerinin tümünü yönetmeyen çalışan ise iş güvencesinden yararlanabilir; insan kaynakları ya da personel müdürü gibi.
Okurumuzun değerlendirmesini bu ölçütler çerçevesinde yapması ve bir uzmana danışması önemlidir.  Sorularınızı 
[email protected] adresine gönderebilir...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 132 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 36 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 90 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 227 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 89 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar