İş kazası sonrası sözleşmesine son verilen işçi ne yapabilir?

| Babam 8 Kasım 2017 tarihinde iş kazası geçirdi. Yaklaşık 5.5 ay raporluydu. Raporu bittikten sonra işbaşı yaptı. Ancak işyerinde 20 gün çalıştıktan sonra eski gücünde olmadığından...

| Babam 8 Kasım 2017 tarihinde iş kazası geçirdi. Yaklaşık 5.5 ay raporluydu. Raporu bittikten sonra işbaşı yaptı. Ancak işyerinde 20 gün çalıştıktan sonra eski gücünde olmadığından dolayı işveren tarafından işine son verildi. Bu durumda ne yapmamız gerekir acaba?

Okurumuzun babasının işine 4857 sayılı İş Kanunu 25’inci maddesinde sayılan ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri sebebiyle son verilmediyse kıdem tazminatı ve iş sözleşmesinin sona erme nedeni 25’inci maddede sayılan diğer haller de değilse, ayrıca ihbar tazminatı için talepte bulunması (öncelikle zorunlu arabulucuya başvurması) mümkündür.

Ayrıca yaşanan iş kazası nedeni ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması, iş kazasının soruşturulmasını sağlar. Diğer yandan meslekte kazanma gücü kaybı oranının tespiti (ve sürekli işgöremezlik geliri) için de kuruma başvurulması gerekmektedir. Bütün bunlarla birlikte iş kazası nedeniyle tazminat davası da açılması mümkün olacaktır. İş kazasından kaynaklanan tespit ve tazminat davalarında zorunlu arabulucuya başvuru zorunluluğu yoktur. Doğrudan iş mahkemesinde bu davanın açılması gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 132 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 36 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 90 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 228 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 90 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar