Kıdem tazminatı hangi şartlarda alınır?

| 12 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Kıdem tazminatına nasıl hak kazanırım?Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları hakkında okurlardan yoğun soru geliyor. Kıdem tazminatına hak kazanmanın...

| 12 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Kıdem tazminatına nasıl hak kazanırım?

Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları hakkında okurlardan yoğun soru geliyor. Kıdem tazminatına hak kazanmanın süre ve sebep koşulları vardır. Yani kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin sürekli ya da aralıklı, aynı işverene bağlı olarak bir veya birden fazla işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekir.

Hangi sebeple iş sözleşmesi sona erdiğinde işçi kıdem tazminatına hak kazanır? Bu konuda kaynağımız 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesi. Bu maddede sayılan sebepleri önümüzdeki yazılarda paylaşacağız.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin 2’nci bendinde işverenin “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” olarak düzenlenen sebepler sayılmıştır. Bu sebeplerden en az birinin varlığı halinde işveren, iş sözleşmesini tazminatsız sona erdirebilir. İşveren bu sebepler dışında bir sebeple iş sözleşmesini sonlandırdığında ise işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Bahse konu sebepler güncel olarak şunlardır:

a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 132 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 36 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 90 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 228 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 90 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar