YSK üyesi Aykın manşeti atmış gerisini okumaya gerek yok

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 250 sayfalık gerekçeli kararına dün tam altı saatimi ayırdım...

Tahmin ettiğim gibi büyük bölümü, mevzuat ve içtihat hatırlatmaları ile AK Parti’nin dilekçesindeki iddialar ve o iddialarla ilgili araştırmaların sonuçlarından oluşuyor.İlçe seçim kurulları, AK Parti’nin iddialarını çok detaylıca incelemiş ve raporlarını YSK’ya göndermiş. YSK da bu raporlar üzerinden bir gerekçe hazırlamış.
Yedi YSK üyesinin oyuyla verilen iptal kararının ana gerekçesi, “tek tek iptal nedeni sayılmayacak” şu üç ayrı sandık kategorisinin “bir bütün” olarak değerlendirilmesiyle oluşturulmuş:

Kısa kararda olmayan gerekçeler

Karşı oy yazan YSK üyeleri, kısa kararda iptal gerekçesi olarak sadece “sandık kurullarının teşekkülündeki usulsüzlük ve bunun sonuca tesiri” yazıldığı halde, gerekçeli kararda “oy sayım döküm cetveli” ve “seçmenleri” sorunlu olan sandıkların gerekçe olarak gösterilmesinin usule aykırı olduğuna dikkat çekiyor.

Sorunlu sandıkların başkanları kanuna uygun

Gerekçeyi okurken aklıma önemli olduğuna inandığım üç soru geldi. “İptal” yönünde karar veren yedi kişinin ortak gerekçesinde o sorulara “evet” yanıtını bulmayı umuyordum. Ancak gerekçeli kararda yanıt dahi bulamadım. Buna karşın, YSK üyesi Yunus Aykın’ın karşı oy yazısında üç sorumun da detaylı yanıtları vardı:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.068 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 764 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar