Yeni Türkiye’nin ilk günü

HALK, “Başkanlık mı, parlamenter sistem mi” sorusuna yanıt vermek için dün sandık başındaydı.Bıçak sırtı da olsa, çoğunluk ‘evet’ yönünde oy kullandı ve...

HALK, “Başkanlık mı, parlamenter sistem mi” sorusuna yanıt vermek için dün sandık başındaydı.
Bıçak sırtı da olsa, çoğunluk ‘evet’ yönünde oy kullandı ve ‘Başkanlık sistemi’ yeni hükümet sistemine dönüştü.
HUKUKİ MEŞRULUK �
m Özellikle rakam vermek yerine ‘çoğunluk’ diyorum, zira yüzde 50’yi geçtikten sonra bir kişi ile bir milyon kişi arasında ‘hukuki meşruluk’ bakımından bir fark yok. Başbakan Binali Yıldırım, “Yüzde 50 artı 1 meşrudur” demişti. Erdoğan sonuç belli olduktan sonra “Atı alan Üsküdar’ı geçti” diyerek bunu pekiştirdi.
m Haliyle, bu saatten sonra hayır cephesindeki bir partinin liderlerinin ve yönetim kadrosunun kampanya sürecinde hapiste olmasını, ‘evet’ cephesi ile ‘hayır’ cephesi kampanyaları arasındaki fırsat eşitsizliğini gündeme getirmenin faydası yok. Halkoylaması sırasında yaşanan ‘mühürsüz zarflar’ gibi ciddi sorunlar da YSK ve yargı aksi bir tavır ortaya koymayacağından sonuç değişmeyecek.
TAYYİP ERDOĞAN KAZANDI
- Çıkan sonuç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı sonuca çok yakın. Bu da halkoylamasının tartışmasız galibinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu gösteriyor.

- Türkiye ekonomisinin dinamosu olan 30 büyük şehrin 17’sinde ‘hayır’ çıkması, AK Parti’nin iç muhasebe yapmasına, ülkenin atmosferini gözden geçirmesine yol açar mı? Başbakan Yıldırım’ın “Hepimiz kardeşiz” sözleriyle başlayan balkon konuşması, yanıtın “Evet” olabileceği sinyali verdi ama önceki seçim ve referandumlarda olduğu gibi balkon konuşmasının geçerli olup olmayacağını da zamanla göreceğiz.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan partinin başına geçtiğinde, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ‘hayır’ çıkan büyük şehirlerdeki AK Parti teşkilatlarının ve sembol isimlerinin değişip değişmeyeceğini de kısa süre içinde birlikte izleyeceğiz.
MHP VE CHP’NİN MUHTEMEL GÜNDEMİ
-“Halkoylaması sürecinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘evet’ tercihini parti tabanına kabul ettiremediği” iddiası da artık sadece Devlet Bahçeli ile muhaliflerinin sorunu olacak. Belli ki sahada başarılı bir sınav veren Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğhan’ın Bahçeli’ye karşı yarışı ikinci aşamaya geçer mi dersiniz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 1.782 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 733 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 761 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.421 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar