Yaşasın Cumhuriyet!

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (29.10.2022)''Yaşasın Cumhuriyet!'' başlıklı yazısı.

Bugün Cumhuriyet’in kuruluşunun 99. yılı. Normalde Cumhuriyet’in erdemlerine dair bir yazı yazmayı tercih ederim. Ancak bugün, son zamanlarda pervasız konuşmalarla karşımıza çıkan Cumhuriyet karşıtlarını atalarına dikkatinizi çekmek istedim.

NUTUK’u açıp ulu önder Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilanından sonra yükselen itirazlara dair tespitlerini okudum ve köşemi lafı uzatmadan Ulu Önder Atatürk’ün kaleminden çıkmış satırlara bırakmak istedim. Okuyunca göreceksiniz ki bugünkü cumhuriyet karşıtları, 99 yıl önceki cumhuriyet karşıtlarından farksız, hatta daha pervasız:

“Efendiler, Cumhuriyet’in ilânı, bütün milletçe sevinçle karşılandı. Her tarafta parlak sevinç gösterileri yapıldı. Yalnız İstanbul’da iki-üç gazete ve yalnız İstanbul’da toplanan bazı kimseler, milletin genel ve samimî olan bu sevincine katılmaktan çekindiler. Endişeye düştüler. Cumhuriyet’in ilânına önayak olanları eleştirmeye başladılar.

İşaret ettiğim gazetelerin ve şahısların Cumhuriyet’in ilânını nasıl karşıladıklarını hatırlamak için sadece o günlerdeki yayınları gözden geçirmek yeterlidir.

Mesela ‘Yaşasın Cumhuriyet’ başlığı altındaki yazılar bile...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.512 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 765 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar