Yargı reformu ve test gibi bir dava

Uzun zamandır beklenen “Yargı Reformu Stratejisi Programında Yargı Reformu Strateji Belgesi” dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı...

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Kurulu, Adalet Bakanlığı ve Hakimler Savcılar Kurulu’nun uzun zamandır üzerinde çalıştığı belge, “ülkenin sorunları” listesinde üst sıralarda yer alan “adalet” başlığını listeden çıkarmayı hedefliyor.
Belge, iki önemli perspektif altında dokuz ana başlıktan oluşuyor:

1) Hak ve özgürlükler: İfade özgürlüğü kavramı, demokrasinin en önemli şartı olarak görülen stratejinin özünde demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin daha da geliştirilmesi hedefi yer alıyor. Bu kapsamda ifade özgürlüğü davalarında kanun yolu güvencesinin artırılması ve ifade özgürlüğüne ilişkin bütün kararların istinaf aşamasından sonra bir de Yargıtay tarafından incelenmesi amaçlanıyor.

2) Adalet sisteminin işleyişi: Adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefleniyor. Başka bir hedef ise tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılması. Bu çerçevede “Ceza Adaleti Sistemi”nin etkinliğinin artırılması için savcıların takdir hakkı  genişletilecek, “basit şüphe” yerine “yeterli şüphe” aranacak, mahkumiyet ihtimali yüksek olan soruşturmalar davaya dönüştürülecek, iddianamenin iadesi kavramı güçlendirilecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 1.782 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 733 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 761 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.421 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar