Ucube dış politikanın sonu!

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (14.03.2022)''Ucube dış politikanın sonu!'' başlıklı yazısı.

7 Kasım 2005 günü Kars Belediye Meclisi oy birliğiyle bir karar almıştı. Görkemli Kars Kalesi'nin karşısında, görkemli bir “İnsanlık Anıtı” yaptırılacaktı. Bu anıt, Ermenistan'daki “soykırım” iddialarına bir yanıt niteliğinde olacaktı ve konulduğu topraklardaki insanların yaşadığı acıları sembolize edecekti.

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, heykeltraş Mehmet Aksoy'la sözleşme imzaladı. Aksoy, 24 buçuk metre yüksekliğinde etkileyici bir heykel tasarladı, inşaatına başladı.

Türkiye'nin Ermenistan açılımı yaptığı yıllardı ve Ermenistan'la ilişkiler, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'a gidip maç izleyeceği kadar ilerlemişxti. Haliyle o günlerde İnsanlık Anıtı'yla ilgili hiçbir sorun yaşanmadı.

Gelin görün ki; anıtın inşaatına başlanmasından beş yıl sonra Ermenistan'la ilişkiler yine bozuldu ve o günlerde Başbakan olan Tayyip Erdoğan anıt için “ucube” dedi. 2011'de Erdoğan'dan talimat alan belediyeye anıtı parçalara ayırarak yıktı.

Anıtın yıkılmasının üzerinden 11, Anayasa Mahkemesi'nin anıt yıkılmasının heykeltraş Mehmet Aksoy'un ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamına geldiğine ve Aksoy'a tazminat ödenmesine hükmettiğine dair kararının üzerinden ise 3 yıl geçti.

Türkiye bir kez daha Ermenistan açılımı yapıyor. İki ülke özel heyetler oluşturdu ve düzenli görüşmeler yapmaya başladı. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'la buluştu. Hem Çavuşoğlu, hem Mirzoyan ilişkilerin normalleşmesi için çalışmaya devam edeceklerini beyan etti.

Yıllarca diplomasi izlemiş bir gazeteci olarak şunu rahatlıkla yazabilirim:

Bu olay, ne yazık ki Türk dış politikasındaki tutarsızlıkların özeti gibidir ve bu tablo profesyoneller tarafından yönlendirilmeyen, sadece İngilizce bildikleri için kendilerini kıdemli büyükelçi sanan şahısların eseridir.

Aynı ülkeyle bir kardeşiz bir düşman.

Sadece Ermenistan mı?

Aynı şey Mısır için geçerli: Mursi'yi ölüme sürükleyen General Sisi uzun süre düşmandı, şimdi kendisiyle diyalog kuruluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.519 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 738 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 771 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.666 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.429 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar