Trump’lı günlere hazır mıyız?

DONALD Trump göreve başladı.Türkiye’de iktidarıyla muhalefetiyle herkes Trump döneminde ABD ile ilişkilerimizin nasıl seyredeceğini merak ediyor.Önce Obama’nın ‘NATO müttefiki’, ‘stratejik ortak’...

DONALD Trump göreve başladı.
Türkiye’de iktidarıyla muhalefetiyle herkes Trump döneminde ABD ile ilişkilerimizin nasıl seyredeceğini merak ediyor.
Önce Obama’nın ‘NATO müttefiki’, ‘stratejik ortak’, ‘model ortaklık’ gibi tanımlarla anılan Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl devrettiğine birkaç örnek vererek bakalım:
- Türkiye, PKK ve IŞİD ile mücadele ediyor. ABD, IŞİD’e karşı Fırat Kalkanı operasyonunu sürdüren Türkiye’den hava desteğini bile esirgerken, PYD/YPG’ye her türlü desteği veriyor.
- Türkiye FETÖ ile mücadele ediyor; FETÖ’nün yönetim merkezi ABD topraklarında faaliyetlerini sürdürüyor.
- Obama yönetimi, Türkiye’yi açıkça ‘temel insan hakları ihlalleriyle ve demokrasiden uzaklaşmakla’ suçluyordu.
TRUMP DÜZELTECEK Mİ?
Trump ve kabinesinin Türkiye ile nasıl bir ilişki yürüteceğini öncü açıklamalardaki ipuçlarından çıkarabiliriz.
Trump, seçilmeden önceki bir söyleşisinde “I’m a fan of the Kurds (Ben Kürtlerin hayranıyım)” ifadesini kullanmıştı. Yardımcısı Mike Pence, Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli general Michael Flynn, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Savunma Bakanı James Mattis, Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi ile doğrudan ve yakın ilişkisi olan isimler. Pence, 3 Aralık’ta Mesut Barzani’yi aradı. Flynn’in Ortadoğu yeniden şekillenirken Suriye’nin bölünebileceğini söyledi ve Bağımsız Kürdistan fikrine açık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 733 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 761 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.421 Okunma Kader değil, sizin seçiminiz! 30 Mart 2024 | 498 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar