Trump’ın son çıkışı ne anlama geliyor

ABD Başkanı Donald Trump, sık sık Suriye‘den çekileceklerini açıklıyordu.3 Nisan 2018 günü Beyaz Saray‘da şöyle konuşmuştu:“Suriye’den çıkma planı üzerinde...

ABD Başkanı Donald Trump, sık sık Suriye‘den çekileceklerini açıklıyordu.
3 Nisan 2018 günü Beyaz Saray‘da şöyle konuşmuştu:
“Suriye’den çıkma planı üzerinde çalışıyoruz. Suriye’de olmamızın ana nedeni DEAŞ’tan kurtulmaktı ve bu görevi hemen hemen tamamladık (…) DEAŞ’a karşı çok başarılı olduk ama artık zamanı geldi. Bazen eve dönmenin zamanı gelmiştir. Biz de bunu çok ciddi şekilde düşünüyoruz.”
O açıklamanın ve ilgili haberlerin ardından Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise şunları söylemişti:
“Amerikan askerlerinin DEAŞ’a karşı görevi bitiyor, artık yerel güçlere geçiş sürecine odaklanmak istiyoruz. (Suriye’de) Gelecek planları hakkında müttefiklerimiz ve dostlarımızla konuşmaya devam edeceğiz.”
Bu açıklamalarla ABD kurumlarında başlayan tartışmaya Savunma Bakanlığı (Pentagon) noktayı koymuştu. Pentagon “IŞİD’le mücadele henüz bitmedi” görüşünü savunarak Trump’ın çekilme planını rafa kaldırmıştı.

Bu kez Trump avantajlı Trump’ın dün paylaştığı “çekiliyoruz” mesajını okuyunca “ben bu filmi görmüştüm” hissine kapıldım. O mesajın ardından gelen açıklamalar da Nisan başındaki açıklamalara benziyordu ve kafa karıştırıyordu.
Ancak, kısa bir süre içinde netleşen durumun öncekilerden farklı olduğunu gördüm. Trump, aslında başından beri durduğu noktadaydı. ABD ordusunu Suriye’den çekmek istiyordu. Ancak, Nisan ayındaki gibi Beyaz Saray ile Pentagon arasında “IŞİD bitti mi bitmedi mi” ve “Çekilmeli miyiz kalmalı mıyız” tartışması sürüyordu.
Nisan ayındaki tartışmayı Pentagon
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.504 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 765 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.648 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar