Referandumda neyi oylayacağız?

ELBETTE bu sorunun tek bir yanıtı var: ‘Hükümet sistemini’...Dünya genelinde yasama (parlamento) ve yürütme (hükümet) arasındaki ilişkiler bakımından üç ayrı hükümet sistemi öne...

ELBETTE bu sorunun tek bir yanıtı var: ‘Hükümet sistemini’...
Dünya genelinde yasama (parlamento) ve yürütme (hükümet) arasındaki ilişkiler bakımından üç ayrı hükümet sistemi öne çıkıyor. ABD’de başkanlık, İngiltere’de parlamenter sistem, Fransa’da ise yarı başkanlık sistemini örnek verebiliriz.

Bu sistemlerin en önemli ayırt edici özelliği parlamento ile hükümet arasındaki ilişkidir. Başkanlık sisteminde bu iki güç birbirini dengeleyecek şekilde belirgin ayrılır. Parlamenter sistemde ise yasama ve yürütmenin yoğun bir işbirliği söz konusudur.


‘BEYAZ’ BAŞKANLIK, ‘KAHVERENGİ’ PARLAMENTER SİSTEM
Referandumda bize siyasi görüşümüzü ya da hangi lideri desteklediğimizi sormayacaklar. ‘Hükümet sistemi’ konusunda bir tercih yapmamızı isteyecekler.

Başkanlık isteyenler beyazı, mevcut sistemin devamını isteyenler kahverengiyi seçecek. Sonucuna göre ya mevcut parlamenter sistemi sürdüreceğiz ya da başkanlık sistemine geçeceğiz.


OLMAZSA OLMAZ: DENGE VE DENETLEME
Sanırım halihazırda uygulanan ‘parlamento hükümeti’ sistemini anlatmama gerek yok.

‘Başkanlık hükümeti’ sisteminde, yürütmenin başı olan başkan, doğrudan halk tarafından seçilir ve yardımcılarıyla bakanlarını ve üst düzey yöneticilerini, büyükelçileri kendisi belirler. Başkanın kararname çıkarma yetkisi vardır, Parlamento ise ‘kanun yapma yetkisi’ ile başkanın karşısında güçlü bir ‘denge’ unsurudur. Aynı şekilde bütçe yapma yetkisi başkanda, bütçe kabul yetkisi ise parlamentodadır. Diğer taraftan parlamento, başkanın yargılanması yolunu açma yetkisine sahiptir ki bu da ‘denetleme’ açısından son derece kritik bir yetkidir.


TÜRK TİPİ BAŞKANLIK
‘Denge ve denetleme’ kavramının en iyi uygulandığı başkanlık sistemlerinin başında ABD gelir. Başkanlığa karşı olan Kemal Kılıçdaroğlu bile ‘ABD’dekini getirecekseniz buyurun getirin’ demişti.

Şansımıza, bizdeki başkanlık tartışması ile ABD’deki başkan değişim süreci denk geldi ve eyalet sistemi dışında ABD tipi başkanlık ile Türk tipi başkanlık arasındaki farkları gözlemleme fırsatı bulduk. Başkan ile yürütme arasındaki güç dengesi ve denetim bakımından şu 3 temel fark dikkatimi çekti:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.504 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 765 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.648 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar