Özgürlük herkese lazım!

ALMANYA’da, Stuttgart yakınlarındaki Gaggenau Belediyesi, 2 Mart günü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşma yapmasına saatler kala toplantı iznini iptal etti. Köln’e bağlı Porz İlçe Belediyesi ise...

ALMANYA’da, Stuttgart yakınlarındaki Gaggenau Belediyesi, 2 Mart günü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşma yapmasına saatler kala toplantı iznini iptal etti. Köln’e bağlı Porz İlçe Belediyesi ise aynı gün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin toplantısına izin vermedi.
Bekir Bozdağ’ın ilk tepkisi şöyle oldu: “Her defasında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü üzerine konuşmalar yapan ve kendileri dışındaki herkesi bu konudaki eksikleriyle suçlayan, bunu eleştiri haline getiren Alman makamlarının, Türk toplumun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değildir.”
Bozdağ’ın bu haksız karara tepkisi dün de sürdü ve eleştirilerini daha sertleştirerek, “Almanya’daki skandal uygulama tam anlamıyla faşist bir uygulamadır” dedi.
Sayın Bozdağ’a yüzde 100 katılıyorum. Böyle bir yasak kabul edilemez. Avrupa değerleri ile bağdaşmadığı gibi, hukuki açıdan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı bir karar.
Bakın, Türkiye’nin de, Almanya’nın da dahil olduğu, AİHS’nin ‘Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğü’ başlıklı 11. maddesinin ilk fıkrasında ne diyor:
“Herkes barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkına sahiptir...”
Alman hükümeti topu yerel yöneticilere attı. Yerel yöneticiler gerekli park yerini ve güvenliği sağlayamayacaklarını gerekçe gösterdiler. Ne derlerse desinler, hangi gerekçeyi sunarlarsa sunsunlar, yukarıdaki sözleşme maddesi orada olduğu müddetçe izah edemezler. Bu bir özgürlük ihlalidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Açık Kapı” işinin sonuçları! 27 Mart 2024 | 1.079 Okunma Medeni bir ülkede “skandal” derler! 23 Mart 2024 | 1.907 Okunma Kurum’a zor sorular? 22 Mart 2024 | 1.933 Okunma Sizi gidi emanetçiler! 18 Mart 2024 | 1.434 Okunma Ya hurma? 15 Mart 2024 | 845 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar