Özenli olması gereken Diyanet’tir

Malumunuz, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu üzerine verdiği fetva çok tartışıldı.Öncelikle çok...

Malumunuz, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu üzerine verdiği fetva çok tartışıldı.

Öncelikle çok tartışılan, gündem belirleyen bu haberi yazan Cumhuriyet muhabiri Sefa Uyar’ı tebrik edip hakkını teslim edeyim.

Aslında fetvada fiyatların piyasada oluştuğu vurgulanarak İslam ekonomisinin serbest piyasa fikri üzerine kurulduğu anlatılıyor.

Ancak diğer taraftan da Hz. Muhammed’in “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” hadisine yer veriliyor.

Hadisi araştırdım. “İslam’da fiyatlandırma” konusuna ilişkin birçok akademik makalede rastladım. 1994 tarihli İslami Sosyal Bilimler Dergisi’nin 2. sayısının 2. cildinde hadis şöyle nakledilmiş:

“Şüphe yok ki fiyatı tayin eden (az vererek) kısan, (çoğaltarak) yayan, rızıklandıran ancak Allah’tır. Kıyamet gününde, can ve mal hususunda bir haksızlık dolayısıyla bana karşı bir iddiada bulunulmamasını...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.513 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 736 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 766 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.424 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar