Özal’ın “hata” dediği açık açık yapıldı

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek (24 Aralık 2021) yazısında yeni sistemi değerlendirdi.

20 Aralık 2021 gecesi oynanan büyük oyunun aktörleri, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin işaret ettiği büyük finansörler, Merkez Bankası, kamu bankaları ve Hazine’ydi.

Küçük yatırımcılar o gece, son günlerde yüksek kurdan aldıkları dövizleri yine yüksek kurdan bozdurmaya çalışsalar da piyasalar kapalı olduğundan, bankalarından da destek alamadıklarından başarılı olamadılar. Kimi ev almak için topladığı tasarrufları, kimi emekli ikramiyesini, kimi araba parasını yükselme eğiliminde olduğu için dövize yatırmıştı. Hepsi kaderlerine terk edildiler ve 21 Aralık sabahının en büyük mağdurları onlar oldular.

★★★

Hazine ile Maliye Bakanlığı’nın yeni “ürünü” olan Döviz Korumalı Mevduat (DKM) hesaplarına ilgi büyük olabilir. Bankalar da mudilerini bu hesaplara yönlendirebilir. Zira, faizse faiz, kursa kur. Hangisi yüksekse o rakam alınacağından, farkı da devlet ödeyeceğinden hesabı açanın da bankanın da hiçbir kaybı olmayacak.

Döviz artmazsa banka düşük faizle mevduat toplamış olacak. Mudi düşük sayılmayacak miktarda bir faiz almış olacak. Döviz artarsa, banka yine sabit faiz ödeyecek....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.513 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 736 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 766 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.425 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar