Millete sorsanız Havalimanı’nı değil kibrinizi yıkar!

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (18.05.2022)''Millete sorsanız Havalimanı’nı değil kibrinizi yıkar!'' başlıklı yazısı.

“Milli servettir, boşa gitmesin…”

Bu söz şu yarım asırlık ömrümde en çok duyduğum ve en çok etkilendiğim sözdür.

– Tarlayı sularsın, işin biter suyu kesmeyi unutursun, su boşa akar.

Deden gelir eline alır küreği, suyun önünü keser ve içten içe söylenir:

“Milli servettir boşa akmasın…”

– Devlet memurusun, devletin 15-20 kağıdına yanlış bir metin bastın. Tam atıp, yeniden basacaksın, amirin gelir kağıtların arkasını çevirir önüne koyar:

“Boş yerini not için kullan, milli servettir boşa gitmesin…”

– Bir köy okulunda öğrenciler müstahdeme yardım olsun diye sobayı temizlemek ister. Tam sobadan çıkardıkları kömür kovasını küllüğe boşaltacakken müstahdem yetişir. Yanmamış kömürleri ayıklar ve çocuklara seslenir:

“Daha yanmamışlar, milli servettir boşa gitmesin…”

– Adam evinin önündeki kavak ağacını kesiyordur. Komşu görür ve “kesme evladım” der. Adamın yanıtı “kendi ağacım bey amca sen karışma” der. Komşu yanıt verir:

“Senin toprağında olsa da milli servettir, kesme…”

Eminim aklınıza “milli servettir…” diye başlayan yüzlerce cümle ve bu cümlelerin kullanıldığı yüzlerce durum gelmiştir.

Atatürk Havalimanı'nın yıkım meselesiyle ilgili haberleri izlerken aklıma ilk gelen ve sürekli tekrarladığım cümle de aynıdır: “Milli servettir, kıymayın…”

Belki hatırlarsınız: 10 Haziran 2005 gününde Ankara'da kıran kırana bir ihale yapılıyordu. AK Parti iktidarının başlattığı özelleştirme furyasının o güne kadarki en büyüğüydü.

Bir tur, iki tur, üç tur, dört tur ve beşinci tur…

Nihayet ihale TAV'da kalmıştı. Şirket Atatürk Havalimanı'nı yenileyecek ve 15,5 yıl işletecek, karşılığında devletimize 2 milyar 950 milyon dolar ödeyecekti.

TAV inşaatı ne kadara mal etti bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz üç şey vardı:

– Atatürk Havalimanı'nı pistleriyle, taksi yollarıyla binalarıyla, teknik binalarıyla, hangarlarıyla milyar dolarlık bir yerleşkeye dönüştü.

– Atatürk Havaalanı'ndan sadece TAV değil Devlet Hava Meydanları (DHMİ) da çok kazanıyordu. DHMİ için Atatürk Havalimanı tam anlamıyla altın yumurtlayan tavuktu.

– TAV Atatürk Havalimanı'nı 2021 başına kadar işletecekti. 3. Havalimanı 6 Nisan 2019 yılında açıldığı için TAV'a 389 milyon euro (6.5 milyar TL) tazminat ödemek zorunda kaldılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Açık Kapı” işinin sonuçları! 27 Mart 2024 | 1.059 Okunma Medeni bir ülkede “skandal” derler! 23 Mart 2024 | 1.907 Okunma Kurum’a zor sorular? 22 Mart 2024 | 1.933 Okunma Sizi gidi emanetçiler! 18 Mart 2024 | 1.434 Okunma Ya hurma? 15 Mart 2024 | 844 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar