Kirpi muhalefet!

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (31.10.2022)''Kirpi muhalefet!'' başlıklı yazısı.

Arthur Schopenhauer’in Parerga ve Paralipomena: Küçük Felsefi Yazılar isimli kitabında şöyle bir bölüm var:

“Soğuk bir kış günü, bir grup kirpi, birbirlerinin sıcaklıklarından yararlanıp donmamak için sıkıca birbirlerine sokulurlar. Ancak keskin dikenlerinin birbirlerine zarar verdiğini hisseder ve birbirlerinden uzaklaşırlar. Isınma ihtiyacı onları bir kez daha bir araya getirdiğinde, birbirleri için en uygun mesafeyi bulana kadar çabalarlar.”

Schopenhauer, bu gözlemini insan ilişkileri üzerinden ele alır ve şu tespiti yapar:

“Hayatlardaki boşluklar ve monotonluğun yarattığı toplum ihtiyacı insanları bir araya getirir. Ancak nahoş ve itici nitelikleri, onları bir kez daha birbirlerinden ayırır. Sonunda keşfettikleri ve bir arada olmalarını sağlayan ortalama mesafe, nezaket ve görgü kurallarıdır. Buna uymayanlara İngiltere’de ‘mesafeni koru’ deniyor. Bu sayede, karşılıklı sıcaklık ihtiyacının yalnızca kusurlu bir şekilde karşılanacağı doğrudur, ancak diğer yandan, dikenler hissedilmeyecektir.”

Bu tespitler, Sigmund Freud tarafından da irdelenir ve...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.513 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 736 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 766 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.425 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar