“İhalelere girin lütfen”

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (11.11.2022)''“İhalelere girin lütfen”'' başlıklı yazısı.

Bir müteahhit mesaj göndermiş. Bir kamu kurumunun ihalesini almış, işi tamamlamış ve teslim etmiş ama biri 50, diğeri 47 milyon lira olan iki ayrı hakedişini alamamış.

İşçi ücretlerini, taşeron hakedişlerini ödeyemedikleri için de zor durumda kalmış.

Başka bir müteahhit, İstanbul-Ankara uçuşunda yanıma geldi ve sorunlarını anlattı.

Sözlerine “TOKİ Başkanı'nın toplantısına katıldık. Bizden sosyal konut projesi kapsamındaki ihalelere katılmamızı istiyor” diye başladı.

Meselenin ihaleye girmek olmadığını, asıl sorunun ihaleyi alıp projeye başladıktan sonra başladığını anlattı. İlk yük yüksek vergilermiş. Yüzde 5'ten yüzde 2'ye düşürülmesi gündeme gelmiş. Enflasyonist bir ortamda pursantaj oranlarının değişmesi de gerekiyormuş.

Pursantajı anlamadığımı görünce konuyu biraz daha açtı:


“Örneğin bir bloğu 5 milyon liraya mal ediyorum. Ancak bitene kadar kurum sadece 2 milyon lira ödüyor. 3 milyon cebimizden çıkıyor. 10 blokta 30 milyon ediyor. O 30 milyonu alana dek bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Para enflasyon karşısında eriyor. Maliyetler katlanıyor. Belki sosyal konut projesinde ödeme oranları artırılabilir.''

Toplantıya katılan başka müteahhitleri de aradım. Rakamlara boğmadan işin özünü anlatmalarını istedim. Yeterince bilgi topladığımı düşündüğüm için de aldığım bilgileri anlaşılır bir şekilde size aktarmak istiyorum.

Olay özünde şudur:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iki yılda 250 bin sosyal konut yapılacağını açıkladı. TOKİ'ye de bu işi yapması talimatı verdi. Proje çok ilgi gördü. 5 milyondan fazla geçerli başvuru yapıldı. Başvuru sahiplerinden milyarlarca lira toplandı. Yakında kura çekimi yapılacak ve TOKİ en kısa zamanda ihaleleri yapıp inşaat aşamasına geçecek.

Gelin görün ki Türkiye'deki ekonomik koşullar, maliyet artışları, piyasaların öngörülemez olması gibi nedenler bu dev inşaat projesini gerçek anlamıyla bir “Çılgın Proje”ye dönüştürdü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.115 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 764 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar