Hafıza

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (05.11.2022)''Hafıza'' başlıklı yazısı.

Geçen Hafta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderlerinden İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker'in rehberliğinde Pembe Köşk'ü dolaştık.

Pembe Köşk, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında İnönü Ailesi'nin yaşadığı, Atatürk'ün, Latife Hanım'ın ve Cumhuriyet'in kurucu liderlerinin sıkça ziyaret edip ağırlandığı bir bina.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dönemlerinde müze olarak ziyarete açılıyor ve binlerce çocuk, yetişkin ziyaret etme imkanı buluyor.

 Pembe Köşk'ün kapısından girer girmez insanı “kuruluş ruhu” sarıp sarmalıyor.

O mütevazı Ankara evinin koridorlarında, odalarında dolaşırken kendinizi sıcacık bir tarih yolculuğuna çıkmış halde buluyorsunuz.

Bir tarafta satranç takımlarıyla dolu asırlık bir vitrin.

En alt rafında İnönü'nün seyahatlerde kullandığı, kutusu açıldığında satranç tahtası olan bir takım var. Bir üst rafta ise 1930'larda Sovyetler Birliği lideri Stalin'in hediye ettiği zincirlere vurulmuş işçi sınıfını temsil eden piyonlarıyla başka bir takım.

“100 yıl önce satranç oynayan bir lider” diye iç geçiriyorum kendi kendime.

Vitrinin iki yanında 1926'da bizzat Atatürk ve İnönü tarafından açılan şeker fabrikalarının ilk ürünlerinin konulduğu hediye kristal şekerlikler.

Diğer tarafta kıyafetler, o kıyafetlerle çekilmiş fotoğraflar, belgeler, günlükler, Lozan anıları…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.504 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 765 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.648 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar