Güçlü programa zayıf eleştiriler!

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (01.02.2022)'' Güçlü programa zayıf eleştiriler!'' başlıklı yazısı.

İki gündür görüştüğüm, konuştuğum yerli yabancı herkes “Altılı Masa’nın programını nasıl buldun” diye soruyor.

Hepsine aynı yanıtı veriyorum:

“Üçte birini hayata geçirsinler, Türkiye başka bir Türkiye olur.”

Gerçekten, samimiyetle böyle düşünüyorum:

Altı farklı partinin bir araya gelip, hayatın her alanına dair 2 bin 300 civarında eylemde ortak bir noktada buluşması gerçekten büyük bir başarıdır.

Ayrıca açıklanan programdaki vaatler, Cumhuriyet’e ikinci yüzyılında yeniden ayağa kalkma fırsatı verebilir.

Yazı günüm olmadığı için geçen pazartesi günü yapılan tanıtım toplantısı hakkında sıcağı sıcağına bir yazı yazma fırsatı bulamamıştım.

Bu bana, tepkileri ve eleştirileri görme fırsatı da verdi.

Ne yalan söyleyeyim, haklı övgüler okudum ama “haklı bir eleştiri” diyebileceğim bir değerlendirmeyle karşılaşmadım.

– İktidar cenahının ilk tepkisi “hangi büyükelçilikte hazırlandı” oldu mesela…

Bu, daha önce de Altılı Masa'nın ürettiği başka metinler için başvurulan bir eleştiriydi.

Altı partiden hukukçuların, ekonomistlerin, uzmanların gece gündüz çalışıp hazırladığı bu kadar kapsamlı metinlerin bu şekilde eleştirilmesi, olsa olsa “belden aşağı vurmak” diye açıklanabilir.

– “PKK niye yok” sorusuna gelince: Belgede terörle mücadelede bir devamlılık vurgulanıyor. Bu aslında mevcut iktidara bir övgü olarak alınmalıdır. Belli ki programı hazırlayanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, emniyet ve jandarma güçlerinin, istihbaratın terörle mücadele çalışmalarından memnun kalmış ve aynı şekilde devam ettirmek niyetindeler.

– Bazı meslektaşlarımız da metindeki, kamu ihalelerindeki yolsuzlukların, devlet kaynaklarının usulsüz kullanımının cezalandırılacak olmasına dair maddelere “Bu intikam görüntüsüne ne gerek var” eleştirisi yöneltmişler. Eğer, hukuk devleti yeniden tesis edilecekse, bugüne dek kamu gücünü belli kişi ve şirketlerin lehine kullananlardan hukuk içinde hesap sorulmasından daha doğal ne olabilir ki?

– “Milleti bu kadar detaya boğmak doğru mu?” eleştirisi ise bir ölçüde doğru olabilir. İletişim açısından 2 bin 300 maddenin aynı anda açıklanması, her maddenin yeterince anlaşılmasını engelleyebileceği gibi maddelerin taşıdığı önemi ve ağırlığı da hafifletebilir. Bu nedenle programda yer alan vaatlerin çarpıcı sloganlarla tek tek kullanılmasında fayda var. Bu iktidarın kim olacağına karar verecek vatandaşların, o 2 bin 300 madde arasından kendi ihtiyacı olanlara yoğunlaşmasını sağlayacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 2.887 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 764 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar