Erdoğan’ı Brüksel’de ne bekliyor?

Erdoğan ve Biden arasında altı başlıkta da “belirgin farklılıklar” olmasına karşın, Brüksel'deki görüşme, ABD açısından “Türkiye'yle çalışmaya devam edeceğiz” temennisiyle sonuçlanacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO Zirvesi vesilesiyle Brüksel’de yapacağı görüşmeye beş gün kaldı.

Biden, Başkan seçildikten sonra uzun süre Erdoğan’la telefonla dahi görüşmemişti. İki liderin 14 Haziran’daki görüşmesi, Biden seçildikten sonra ilk yüz yüze buluşması olacak.

Görüşme öncesinde hem Washington’ın hem Ankara’nın nabzını tutmaya çalıştım. Muhtemel gündem başlıkları hakkında tarafların pozisyonlarını tespit etmeye çalıştım. Bugün ABD ve Türkiye taraflarının gündemlerine ilişkin 6 temel konudaki tespitlerimi sizinle paylaşmak isterim:

Ankara'nın beklentileri:

-Ankara, ABD'yle uzun zamandan sonra diyalog kapısı açılmasından memnun. Biden'ın görev süresi boyunca Erdoğan'a kapıları tamamen kapatması, Erdoğan için “kötü senaryo”.

–ABD'nin Suriye'de YPG/PYD ile ilişkisi her geçen gün biraz daha derinleşiyor. Türkiye, ABD'nin YPG/PYD'yi hem maddi hem de askeri olarak açıkça desteklemesinden çok rahatsız. Görüşmeyle ilgili “iyi senaryo”, ABD'nin bundan sonra Türkiye'nin kaygılarını dikkate alacağı izlenimi vermesi.

–Rusya menşeli S-400 hava savunma sistemi, ABD'yle Türkiye arasındaki en büyük problem. Ankara, ABD'nin tavizsiz yaklaşımını en azından biraz esnetmesini umuyor. En somut hedef, F-35 programından çıkarılmanın 1.5 milyar dolarlık faturasını tahsil edebilmek. Ancak her iki konuda da beklenti çok yüksek.....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.512 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 765 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar