“Dördüncü dönem” için düğmeye basılıyor!

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek bu hafta '“Dördüncü dönem” için düğmeye basılıyor!' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8 Mart 2024 günü TÜGVA töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeyi kullandı:

“Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim, çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak.”

Bazı kanallar bu açıklamalar üzerine adeta yayın akışını değiştirdi.

“Erdoğan ne demek istedi” sorusuyla birlikte yorumlar birbirini izledi.

Halbuki her şey daha önce de konuşulmuştu ve çok açıktı.

Son açıklamasıyla bir defa daha malumu ilan eden Erdoğan’a “mevzuat izin verse bir daha aday olur musunuz” diye sorulsa yanıtı muhtemelen “elbette” olurdu. 

★★★

Anayasa’nın 101. maddesindeki hüküm “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” diyor.

Erdoğan, 2007’de kabul edilen bu Anayasa hükmüne göre en fazla iki defa aday olabilecekken, 2014’ten itibaren üç defa seçilmişti.

Bu saatten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olabilmesinin tek yolu var. O da Anayasa’nın 116. maddesinin hayata geçirilmesi.

Ne diyor 116. madde?

“Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.”

AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ hemen bu maddeyi anımsatarak Erdoğan’ın böyle bir durumda aday olmasının “Anayasal hakkı” olduğunu söyledi. Bakın Bozdağ devamında ne dedi?

“Yarınlar ne getirir, bilinmez. Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola, hayrola.”

Benzer bir açıklama Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan da geldi: “TBMM, Cumhurbaşkanı’nın ikinci döneminde beşte üç çoğunlukla seçimlerin yenilenme kararı alırsa o durumda üçüncü dönem için adaylık yolu açılır. Bakalım önümüzdeki 4,5 yıllık süreçte neler olur?”

★★★

Benzer açıklamaları çoğaltmak mümkün. Ne ilginçtir ki Erdoğan’ın çevresindeki bu istekli hal, AK Parti tabanında pek yankı bulmadı.

Hiç şüpheniz olmasın:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.512 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 765 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.424 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar