Çifte kavrulmuş ifade özgürlüğü!

Bir kaç yıl önceydi.AK  Parti hükümetlerinde en uzun süre bakanlık yapmış isimlerinden biri ile sohbet ediyorduk. Üç dönem kuralına takıldığı için kabine dışında...

Bir kaç yıl önceydi.AK  Parti hükümetlerinde en uzun süre bakanlık yapmış isimlerinden biri ile sohbet ediyorduk. Üç dönem kuralına takıldığı için kabine dışında kalmıştı. Başarılı bulunan icraatlarını anlatmak için gittiği ülkelerden biri de  ABD’ydi. Bize izlenimlerini aktarıyordu.
“ABD aslında öyle insan hakları falan konusunda demokratik bir yer değil. Polisin elindeki yetkiler, zanlılara muamele, kurallarla ilgili yaptırımlar bir çok ülkeden daha ağır ve antidemokratik” dedi.
Bunları ABD seyahatlerimde şahsen ben de gözlemlemiştim.
“Bunlara rağmen, ABD’nin demokratik bir ülke gibi algılanmasının tek nedeni ifade özgürlüğüdür. Gazeteler, televizyonlar her türlü görüşü dile getiriyorlar.” diye devam etti.
Geçenlerde bir işadamı ve bir hekim ile sohbetteydik. İşadamı, “İfade özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu şu günlerde anladım. Daha önce farkında değildim” yorumunu yaptı.
Nasıl anladığını sordum.
Önce Türkiye’nin en büyük müteahhitlerinden birini örnek verdi. Ankara’da çok önemli kamu kuruluşlarının inşaatlarını yapan o şirket Başkent’teki şantiyelerinde işçi sayısını yarıdan fazla azaltmış. Sektörden başka bir arkadaşının kapattığı şantiye ve çıkardığı işçi sayısını ekledi. Sonra piyasadan söz etti.
Nereye varacağını çok merak ediyordum.
Sözlerini şöyle bağladı:
“Konkordato ilan eden edene. Kimse hakkedişlerini alamıyor, tahsilat yapamıyor. Ancak hiç kimsenin bunlardan haberi yok. Tersine her gün ekonomide müjde haberleri çıkıyor. Artık hiçbir yerden doğru haber alamıyoruz.”
Eminim (hangi partiye oy verdiğinden bağımsız bir şekilde) bir çok yurttaştan benzer cümleler duyuyorsunuzdur.
Medyadaki tek sesliliğin doğal bir sonucudur bu.
Bir çok medya kuruluşu izleyici kaybederken, Fox TV ana akım, Halk TV de muhalif bir kanal olarak izlenme oranlarını artırıyor. İki kanal da toplumdaki önemli bir ihtiyacı karşılıyor, adeta soluk borusu oluyor.
Fox TV’deki haber kuşaklarının, dizileri ge...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.512 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 736 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 766 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.424 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar