Bombacının pasaportu, Türkiye’deki Rus Konsolosluğu’ndan

1990’lı yılların başlarıydı. Ankara Mamak’taki Atatürk Öğrenci Yurdu’nda Özbek ve Kırgız öğrenciler arasında büyük bir kavga yaşandı. Birbirlerine acımasızca...

1990’lı yılların başlarıydı. Ankara Mamak’taki Atatürk Öğrenci Yurdu’nda Özbek ve Kırgız öğrenciler arasında büyük bir kavga yaşandı. Birbirlerine acımasızca saldırdılar. Kavganın nedenini sorduğum ODTÜ öğrencisi bir Kırgız, “Oş olayları” demiş, ardından da Kırgızistan’ın Oş kentinde 1990’da Özbekler ile Kırgızlar arasında yaşanan büyük olayları anlatmıştı.
Kırgızistan’ın en büyük ikinci kenti olan Oş’un ismini ilk o gün duymuştum. Yazıyı yazmadan önce araştırdım. Etnik orijinli o olaylarda 1000’den fazla insan ölmüş.
İKİ TERÖRİSTİN ORTAK YANI
Oş ismini yıllar sonra, yılbaşı gecesi Reina saldırısı vesilesiyle bir kez daha duyduk. Pasaport benzerliği nedeniyle Oş doğumlu bir Kırgız, zanlı olarak ilan edilmiş, ancak teröristin o olmadığı kısa sürede anlaşılmıştı. Özbek terörist Abdulgadir Masharipov da Özbekistan-Kırgızistan sınırındaki bir köyde büyümüştü ve Oşlu sayılırdı. Ayrıca Masharipov, Esenyurt’ta bir Kırgız arkadaşının evinde yakalanmıştı.
Şimdilerde ise St. Petersburg Metrosu bombacısı olduğu söylenen Akbar Jalilov’un 1995’te Oş’ta doğduğu ve 2011’de Oş’tan St. Petersburg’a göç ettiği yazıyor haberlerde.
Masharipov ile Jalilov tanışıyor muydu? Daha önce görüşmüş müydü? Bu ancak Türkiye’de tutuklu olan terörist Masharipov’dan öğrenilebilir.
JALİLOV 13 AY TÜRKİYE’DE
Reuters Ajansı, 8 Nisan akşamı abonelerine servis ettiği haberde, Jalilov’la aynı suşi lokantasında çalışan ve Kırgız olan iki kişinin “Jalilov Türkiye’ye gitti” sözlerine yer verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.292 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 764 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar