Beştepe’nin İş Bankası formülü: Hisseler Hazine’ye, para TTK ve TDK’ya

SÖZCÜ’nün Pazartesi yayımlanan nüshasında Sinan Meydan’ın İş Bankası’nın kuruluşuna ve ekonomik kurtuluş ve kuruluş savaşında üstlendiği role dair çok aydınlatıcı bir...

SÖZCÜ’nün Pazartesi yayımlanan nüshasında Sinan Meydan’ın İş Bankası’nın kuruluşuna ve ekonomik kurtuluş ve kuruluş savaşında üstlendiği role dair çok aydınlatıcı bir makalesi vardı.
O kıt kanaat imkanlarla verilen büyük savaştan ve sıfırdan bir ülke kurmak için atılan adımlardan etkilenmemek ne mümkün?
Biliyorsunuzdur; Ulu Önder Atatürk, 5 Eylül 1938’te hazırladığı 6 maddelik vasiyetinde “Malik olduğum bütün nukut ve hisse senetleriyle Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne atideki şartlara, terk ve vasiyet ediyorum” ifadesine yer vermişti.
Atatürk, hisselerinin neması üzerinden yaşadıkları sürece Makbule Hanım’a Afet İnan’a, Sabiha Gökçen’e Nebile İrdelp’e ve Rukiye Erkin’e belirtilen miktarlarda aylık ödenmesini, Sabiha Gökçen’e ev alınması ve ayrıca para verilmesini, İsmet İnönü’nün çocuklarının yüksek öğrenimleri için gerekirse yardım yapılmasını, geri kalan miktarın da Türk Tarih ve Türk Dil Kurumlarına tahsis edilmesini vasiyet etmişti.
Bugün itibariyle Atatürk’ün vasiyeti gereği, İş Bankası’nın hisselerinin yüzde 28’i CHP’nin kontrolünde ve neması Atatürk Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarına aktarılıyor. CHP, yönetim kuruluna üç üye atamak dışında hisseler üzerinde herhangi bir mali tasarrufta bulunamıyor. HAZİNEYE DEVREDİLSİN Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisi, İş Bankası konusunda ilginç bir yol izliyor. CHP, Erdoğan’a karşılık verirse çıkacak tartışmayla seçim öncesinde ülkenin gerçek gündeminin unutulacağından endişe ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Medeni bir ülkede “skandal” derler! 23 Mart 2024 | 1.905 Okunma Kurum’a zor sorular? 22 Mart 2024 | 1.930 Okunma Sizi gidi emanetçiler! 18 Mart 2024 | 1.433 Okunma Ya hurma? 15 Mart 2024 | 844 Okunma “Dördüncü dönem” için düğmeye basılıyor! 13 Mart 2024 | 455 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar