Astana-Soçi hattında ulaşılan hedefler ve çıkmazlar

Astana süreci, Suriye’de çatışmaların sonlanması ve kalıcı istikrarın sağlanması amacıyla başlatıldı. Astana’da kurulan masada, ana aktörler olarak Suriye’de uygulanacak ateşkes rejiminin...

Astana süreci, Suriye’de çatışmaların sonlanması ve kalıcı istikrarın sağlanması amacıyla başlatıldı. Astana’da kurulan masada, ana aktörler olarak Suriye’de uygulanacak ateşkes rejiminin üç garantör ülkesi olarak Rusya, Türkiye ve İran bulunuyor. Suriye Hükümeti(Esad rejimi) ve 10’dan fazla muhalif grubun temsilcileri ise Suriye’de çatışan tarafları temsil ediyor. BM, ABD ve Ürdün ise “gözlemci” olarak yer alıyor. Avrupa Birliği Astana’da yok.

Astana’da şu ana dek 7 toplantı yapıldı. Sonuncusu 31 Ekim 2017 günüydü. O toplantıda üç garantör ülke “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi” toplama kararı aldı.

Üç garantör ülkenin dışişleri bakanları Antalya’da genelkurmay başkanları ve devlet başkanları da Soçi’de birer gün arayla toplandı.

Son toplantı Rusya lideri Vladimir Putin’in ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla gerçekleşti.

Üçlü zirvede Soçi Kongresi’nin tarihi kesin olarak belirlenmedi ama Aralık ayı başında yapılması ön görüldü.

ASTANA’NIN BEYİN TAKIMI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.512 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 766 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.649 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.424 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar