Akkuyu, Rus Askeri Üssü mü olacak?

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek bu hafta 'Akkuyu, Rus Askeri Üssü mü olacak?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Bugün Rusya’nın kendi toprakları dışındaki ilk nükleer enerji santralı Mersin Akkuyu’yla ilgili bazı bilgileri gündeminize getirmek istiyorum.

Malumunuz, santral tamamen Rusya sermayesiyle inşa ediliyor.

Yani santralın sahibi Rusya.

Türkiye de 69 yıl boyunca Rusya’dan elektrik satın alacak. İlk 15 yıl belirlenen fiyatla (13 dolar cent/kwh), sonraki yıllarda ise piyasa fiyatıyla ödeme yapacağız.

Bu arada ilginç bir bilgi:

Rus şirketi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ikizini Mısır’da inşa ediyor.

Mısır’daki santralin sahibi Mısır olacak ve Rusya santral için Mısır’a kolay geri ödemeli kredi sağlayacak.

İki farklı finansman yöntemi Mısır’daki santralin Akkuyu’daki santralden milyarlarca lira daha ucuza mal olmasını sağlayacak.

★★★

Benim bugün Akkuyu yazma nedenim, bizim topraklarımızdaki santralin Mısır’a göre daha pahalıya mal olması ve ülkece kazık yiyecek olmamız değil, başlıkta dikkat çekmeye çalıştığım konu.

Mevzu ekim ayında TBMM’de kısmen tartışılmıştı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Rusların Akkuyu’ya güvenlik radarı kurmasını gündeme getirmiş, TBMM’nin araştırmasını istemişti.

Ancak CHP’nin talebi her zamanki gibi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

Akkuyu’dan önemli bir kaynağım dün ilginç bilgiler paylaştı.

Akkuyu’da sadece radar yapılmıyormuş.

Santralın iki yanına büyük askeri gemilerin yanaşabileceği limanlar inşa ediliyormuş.

Bununla da yetinmeyip, Akkuyu yakınlarındaki bazı küçük koylara da küçük askeri gemilerin yanaşabileceği iskeleler kuruluyormuş.

★★★

Ali Mahir Başarır’ın TBMM’de gündeme getirdiği ve kaynağımdan dinleyip büyük ölçüde teyit ettiğim bilgileri bir araya getirdiğimde şöyle bir sonuç ortaya çıkardım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.518 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 737 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 768 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.664 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.428 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar