ABD ile ‘güven bunalımı’

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin şu anki durumunu şu ifadeyle anlattı: “Güven bunalımı...”Çavuşoğlu bunun nedenlerini uzun uzun...

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin şu anki durumunu şu ifadeyle anlattı: “Güven bunalımı...”
Çavuşoğlu bunun nedenlerini uzun uzun sıraladı. Ankara’nın genel hissiyatını yansıtan bu nedenleri dört ana başlıkta toplayabiliriz:
“- ABD, Menbiç’te ‘PYD/YPG çekilecek’ sözünü tutmadı.
- YPG’ye (dolayısıyla da PKK’ya) silah vermeyi sürdürdü.
- Türkiye’nin El Bab’da yaptığı operasyona hiçbir desteği olmadı.
- FETÖ elebaşını iade etmediği gibi bu konuda destek de vermedi.”
Çavuşoğlu, güven bunalımına dikkat çektikten sonra da “Halkımız da o zaman diyor ki bunları niye tutuyorsunuz İncirlik üssünde diyor” dedi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da ABD’nin Türkiye’ye destek vermemesinin İncirlik Üssü’nü sorgulattığını dile getirdi.
TÜRKİYE İNCİRLİK’İ ‘KOALİSYON’A KAPATIR MI?
Bu açıklamalar Batılı müttefiklerimizi heyecanlandırdı. Peki Türkiye İncirlik Üssü’nü Uluslararası Koalisyon’a kapatır mı?
Haklı gerekçeleri var, isterse mutabakatları sonlandırabilir ve kapatabilir.
Ancak Türkiye’nin gündeminde şu anda İncirlik’in Koalisyon’a kapatılması gibi bir konu yok. Türk diplomatların görüşü şöyle: “IŞİD ile çetin bir mücadeleye girmişken, Fırat Kalkanı’na kayıtsızlığı nedeniyle Koalisyon’a kızsak bile IŞİD karşıtı cepheyi zayıflatacak ve dolayısıyla IŞİD’i sevindirecek bir karara imza atmayız.”
Batılı diplomatlar da Türk bakanların İncirlik çıkışını “kamu diplomasisi” olarak görüyor ve olumsuz adım beklemiyor. Yine de IŞİD Karşıtı Koalisyon’un sözcüsü Albay John Dorrian dün İncirlik’in ve Fırat Kalkanı harekatının ne kadar değerli olduğunu anlatarak Türkiye’nin gönlünü almaya çalıştı.
ABD ve KOALİSYON ÜYELERİNİN SAVUNMASI
Peki ABD ile İngiltere gibi Koalisyon üyeleri Türkiye’nin eleştirilerine ne yanıt veriyor: Şöyle özetlenebilir:
- Menbiç’te YPG değil, Suriye Demokratik Güçleri’nin Arap unsurları var.
- YPG’ye değil SDG’deki Arap unsurlara mühimmat yardımı yapıyoruz.
- Türkiye Fırat Kalkanı’na ya da El Bab’a operasyonuna başlarken Koalisyon’un destek ve önerilerini duymazdan geldi.
- FETÖ ile mücadele hukuki boyutları olan bir konu. Yargı makamları arasında süreç başladı ve işliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.068 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 764 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.639 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar