Bir köyün kaderini değiştirdi

Aslında ismi “1. Anabakım Merkez Komutanlığı” idi. Daha da geriye gidersek, “Topçu Alayı”. Ancak Sakarya’da, Arifiye’de bu isimler vatandaşlara çok şey ifade etmez. Çünkü onlar “Tank...

Aslında ismi “1. Anabakım Merkez Komutanlığı” idi.
Daha da geriye gidersek, “Topçu Alayı”.
Ancak Sakarya’da, Arifiye’de bu isimler vatandaşlara çok şey ifade etmez.
Çünkü onlar “Tank Palet” der.
Sakarya, İzmit’in ilçesiydi. Arifiye de Sapanca’nın nahiyesi.
Bölgede Kafkaslardan, Balkanlardan gelen göçmenler yeni bir yaşam inşa ediyordu.
1940 yılında Türkiye’nin en önemli eğitim devriminin mimarları (dönemin Milli Eğitim Bakanı) Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç, Arifiye’de bir köy enstitüsü açmaya karar verince nahiyenin kaderi değişmeye başladı.
Çevre il ve ilçelerden gelen öğrenciler, az sayıda enstitüden birinin orada olması, Arifiye’nin duyulmasını, bilinmesini sağladı. Tıpkı Cilavuz, Hasanoğlan  ve Kepirtepe gibi.
Ardından ünlü “Topçu Alayı” geldi Arifiye’ye.
Derken zırhlı birliklerimizin can damarı olan 1. Anabakım Merkez Komutanlığı.
Tank Palet, yan sanayisini de getirdi. Çok fazla atölye kuruldu çevrede. O atölyeler büyüdükçe, iş imkanları arttıkça Arifiye köyü dışarıdan göç almaya başladı.
Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullandığı o ünlü benzinli, harekat sığası az, 90 mm topu olan M48 Patton tanklarından 183’ü 1980’den sonra Arifiye’de dönüştürüldü. Dizel motor, pasif gece görüş cihazları eklendi, top çapı 105 mm’ye çıkarıldı.
TSK’nın envanterinde uzun süre kullanılan M48T5 tankları, Arifiye’nin eseri...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir SERVET TRANSFERİ hikayesi 29 Mart 2024 | 1.247 Okunma “Açık Kapı” işinin sonuçları! 27 Mart 2024 | 1.097 Okunma Medeni bir ülkede “skandal” derler! 23 Mart 2024 | 1.911 Okunma Kurum’a zor sorular? 22 Mart 2024 | 1.934 Okunma Sizi gidi emanetçiler! 18 Mart 2024 | 1.436 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar