Çocukların aşırı temiz tutulması lösemiyi tetikleyebilir!

Hepimiz bebeğimiz, çocuğumuz pirüpak olsun isteriz. Bir de hastalanmasınlar diye evi dip köşe siler temizler, üstüne her lokmadan sonra elini yüzünü de sileriz. Okula gittiklerinde çantalarına ıslak mendiller...

Hepimiz bebeğimiz, çocuğumuz pirüpak olsun isteriz. Bir de hastalanmasınlar diye evi dip köşe siler temizler, üstüne her lokmadan sonra elini yüzünü de sileriz. Okula gittiklerinde çantalarına ıslak mendiller koyarız bir de tembilleriz ellerini silmesini. Erken dönemde kreşe, anaokuluna gittiklerinde ise temizlik ve olası hastalıklar kabusumuz olur. İlk hastalıkta suçu okula ve temizliğe atarız. Çünkü kimse çocuğumuza bizim kadar temiz bakmıyordur! Kimimiz az kimimin daha çok ama çoğumuz bu tip bir anneliğe sahibiz. Ve bunu normal karşılıyoruz!

Peki bilim bu duruma ne diyor dersiniz?

Londra'da Kanser Araştırmaları Enstitüsü, 40 yıldan uzun süredir yapılan bir araştırmanın sonucunu bir kaç gün önce açıkladı: Bebeklerin çok temiz tutulması bir tür lösemiyi tetikleyebilir!

Yanlış okumadınız! Genetik olarak akut lenfoblastik lösemi gelişme riski taşıyan bebek ve çocukların, mikroplara maruz kalmamaları durumunda hastalığa yakalanma olasılıkları daha yüksek çıktı. 

Araştırmayı mikropsuz ortamda yaşayan fareler üzerinde yaptılar. Mikropsuz ortamda yaşayan farelere bazı tip bakteri ve virüsler verildiğinde lösemiyi tetikleyen durumları gözlediler.  Araştırma çocukluk çağı lösemisinin genetikten çok çevresel faktörlerden kaynaklandığı ve önlenebilir olduğunu ortaya koydu. 

VAKALARIN YÜZDE 90'I ARTIK İYİLEŞEBİLİYOR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bebek önderliğinde beslenme-Baby Led Weaning nedir? 07 Şubat 2019 | 158 Okunma Bu sömestr zekanı çalıştırmaya ne dersin? 16 Ocak 2019 | 523 Okunma Çocuklarınızın yanında tartışmaktan korkmayın! 28 Kasım 2018 | 220 Okunma Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? 17 Ekim 2018 | 203 Okunma Bebeğini emziremeyen anneler ne yapmalı? 01 Ekim 2018 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar