2.2 milyon insan neden İstanbul’dan ayrıldı

Hürriyet yazarı Deniz Sipahi bu hafta '2.2 milyon insan neden İstanbul’dan ayrıldı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

SABAH’ta Mevlüt Tezel; “2.2 milyon insan neden İstanbul’dan ayrıldı” diye yazmış.

Şöyle demiş;
“TÜİK’in araştırmasına göre göçün en önemli nedeni hane, aile fertlerinden birine bağımlı göç. Yani en çok göç insanların kendi tercihlerine değil; aile durumuna dayanıyor. Bunun birçok spesifik nedeni var. Göçün diğer önemli nedeni ise daha iyi konut ve yaşam koşulları... Enflasyon ve artan kiralar İstanbul’da barınma sorununu artırdı. Kirasını ödeyemeyenler imkânları varsa memleketlerine ya da kiranın daha ucuz olduğu bölgelere gidiyor.”
Ama şöyle de bir gerçek var.
İstanbul göç almaya devam ediyor.
Bu da rakamlara yansıyor.
“2018-2022 yılları arasındaki son 5 yılda toplam 1 milyon 983 bin kişi İstanbul’a göç etti. Göç edenlerle, gelenler çıkarıldığında ise İstanbul’da son 5 yılda net göç sayısı ise 199 bin. Yani gidenlerin sayısı gelenlerden daha fazla...”
Bu hesaplar genelde İstanbul üzerinden yapılıyor oysa benzer durum İzmir ve Ankara için de geçerli...
Özellikle pandemiden sonra İzmir başta olmak üzere Ege kıyılarını tercih edenlerin sayısında bir hayli artış var.
Bunda hibrit çalışma modeli de etkili. Bu tercihler bile İstanbul’a olan ilgiyi azaltmıyor. Çünkü ekonominin yarısından fazlası hala İstanbul’da şekilleniyor. İstihdamın çoğu yine İstanbul ve çevresinden sağlanıyor. Uluslararası büyük şirketler İstanbul’u kendilerine merkez olarak görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çanakkale’yi sevenlerdenim 05 Mayıs 2024 | 112 Okunma Sürdürülebilirlik departmanı olarak kendimizi görüyoruz 03 Mayıs 2024 | 26 Okunma Siyaset imkanlar sanatıdır 02 Mayıs 2024 | 100 Okunma Alaçatı’nın öze dönmesine gerçekten ihtiyaç var 30 Nisan 2024 | 141 Okunma Planlama anlamında anayasa yapacağız 27 Nisan 2024 | 47 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar