Alev Coşkun, Mustafa Balbay şimdi mutlu musunuz?

Bugün köşemi Cumhuriyet’e yıllarca emek vermiş, değerli dostum Yalçın Doğan’a bırakıyorum. (T24, 1.11.2016) Cumhuriyet gazetesinin sahibi Cumhuriyet Vakfı. Gazetenin yönetimini vakıf belirliyor....

Bugün köşemi Cumhuriyet’e yıllarca emek vermiş, değerli dostum Yalçın Doğan’a bırakıyorum. (T24, 1.11.2016)

Cumhuriyet gazetesinin sahibi Cumhuriyet Vakfı. Gazetenin yönetimini vakıf belirliyor. Vakıf yoluyla Cumhuriyet bağımsızlığını koruyor. Yaklaşık yirmi beş yıldır Cumhuriyet bu yapıyla yayın hayatını sürdürüyor. Bu açıdan sadece Türkiye’de değil, dünyada da örneği çok az görülen bir uygulama. 
Çalışanlar, yani yazarlar özgür, muhabirler özgür. 
Hangi eğilimde olursa olsun, siyasal iktidarlar karşısında dik duran bir gazete. Çünkü, vakıf. Bütün mesele vakıf. 
İlhan Selçuk’un önderliğinde gelişen bir model. 
Madem en sarsılmaz olan yer vakıf, gazeteyi susturmak için o zaman vakfı ele geçirmek gerek. 
Cumhuriyet Vakfı 2 Nisan 2013’te olağan seçime gidiyor ve yeni bir yönetim seçiliyor. Seçime iki kişi itiraz ediyor. İki kişi seçimi “usulsüz” buluyor. 
İkisi de Cumhuriyet’te uzun yıllar yöneticilik ve yazarlık yapmış olan Alev Coşkun ve Mustafa Balbay. 
Coşkun ve Balbay bu seçimle ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne şikâyette bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, şikâyet üzerine müfettiş gönderiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri 15 Mayıs 2015 tarihinde raporlarını yazıyor ve bu rapor Cumhuriyet’e tebliğ ediliyor: “2 Nisan 2013 tarihli Vakıf seçimleri yasaya uygundur ve usulsüz değildir.” Balbay ve Coşkun hızlarını alamıyor, dava açıyor. 
Çok çarpıcı, Vakıflar Genel Müdürlüğü mahkemeye sunduğu dilekçede,“davanın reddine karar verilmesini” istiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü bile. 
Bu sürece rağmen, Alev Coşkun ile Mustafa Balbay hâlâ arayış içinde olmalı ki, 4 Ekim 2016, yani bir ay kadar önce Cumhuriyet bir başyazı ile yukarıda özetlediğim süreci aktardıktan sonra: “(...) Ölünceye kadar yönetimde bulunmayı kendilerine hakgören Cumhuriyet’in iki eski yöneticisi ve yazarı yeniden seçilmiş olmamanın etkisiyle iktidarın gazeteye müdahale etmesine zemin ve fırsat yaratmak için onunla işbirliği yapmaktadır”. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 241 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar