Global ekonomi tekrar 2008 yılı gibi mi?

Dünyada ekonomilerin nereye gittiği konusunda iyimserler olduğu kadar çok kötümserler de var. Desmond Lachman geçmişte IMF’in ‘Policy Development Department’ direktörüydü. 15 Aralık’ta New York...

Dünyada ekonomilerin nereye gittiği konusunda iyimserler olduğu kadar çok kötümserler de var.

Desmond Lachman geçmişte IMF’in ‘Policy Development Department’ direktörüydü. 15 Aralık’ta New York Times’ın uluslararası edisyonunda aşağıdaki ekonomik durum analizini yayımladı. Ne diyor?

Krizin başladığı 2008’de London School of Economics’de yapılan bir toplantıda, Queen Elizabeth, neden kimsenin bir iki yıl evvel krizin geldiğini öngöremediklerini, çok yüksek olan konut fiyatlarının ve de diğer varlıkların fiyatlarının hızla düşmesinin, neden öngörülemediğini sormuş. Şimdi bugün aynı hatayı bir kere daha yapmak durumunda mıyız sorusu sorulunca da, Desmond Lachman “Cevabım, evet, aynı hatayı tekrar ediyoruz!” demiş.

Desmond’a göre aslında Amerikan ekonomisi iyi gidiyor gibi, gelişen ülkeler de toparlanır gibi ama global varlık fiyatları bir kere daha normal düzeylerinin çok üstüne çıkmış durumda, yani balon var! Öyle ki bir iki yıl içinde de, bu balonlar patlayabilir. Ama ekonomistlerin sesi pek çıkmıyor.

İlginçtir ki 2008-2009 kriz sürecinde balon sadece ABD’nin konut ve kredi sektörlerinden başlamıştı. Bugün büyük merkez bankalarının para politikası, eski FED Başkanı Alan Greenspan’a göre, aşırı likidite politikası nedeniyle yeniden sorun olmaya başladı. Konut balonları da Avustralya, Britanya, Kanada ve Çin’de gözle görülür durumda ama faiz hadleri de nerede ise sıfıra doğru düşmüş durumda. Bu da genelde borcu ve gelişen ülkelerde de özellikle şirket borçlarını azdırmış bulunuyor.

Merkez bankalarının uyguladığı, yıllarca çok düşük faiz politikasından sonra, şimdi de faizlerin artışı gündeme geliyor. Bu arada birçok örnek ülke verilebilir.

Biraz dikkatli biri mesela İtalya’nın durumuna bakmalı. İtalya büyük bir ülke ama hem çok yüksek borç sahibi, hem de çok kötü durumda bir banka sistemine sahip.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İşsizlik İtalya'da bela 02 Ağustos 2019 | 230 Okunma Leyen işini değiştirince Lagarde da değiştirdi 28 Temmuz 2019 | 156 Okunma Almanya'da yapının değişimi için baskı giderek artmakta! 27 Temmuz 2019 | 236 Okunma Alman lider Ursula Leyen AB'nin zirvesine oturtuldu 23 Temmuz 2019 | 107 Okunma Çin'de 1992'den bu yana en düşük büyüme 19 Temmuz 2019 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar