Ekonomi bazen sürprizler yaratır!

Birçok ülkede son dönemde, borç bölü domestik ürün oranları oldukça artmakta. Son dönemlerdeki bir akademik toplantıda, bu nedenle acaba bir finansal kriz daha gelmekte mi sorusu sorulmakta idi.   Ancak uzman Chen...

Birçok ülkede son dönemde, borç bölü domestik ürün oranları oldukça artmakta. Son dönemlerdeki bir akademik toplantıda, bu nedenle acaba bir finansal kriz daha gelmekte mi sorusu sorulmakta idi.  

Ancak uzman Chen Zao’nun verdiği cevap farklı.  Zao der ki, birçok iktisatçı, evet ve de en çok krize yakın ülke de çok borçlu Çin der. Bu tezi vurgulayanlara göre Çin’de kredi artışı çok yüksek hızla gerçekleşmiş. 

Ama bazı iktisatçıların gündeme getirdikleri bu kredi bölü üretim oranı yüksekliği değerlendirmesi aslında çok yanıltıcı. 1990’lı yıllarda Japonya’nın kredi bölü borç oranı 120 civarında iken birçok kimse Japonya finansal krize girecek diye endişelenip duruyorlardı. Bugün Japonya’nın total kredi bölü üretim oranı yüzde 250 kadar ve öngörülen sorunların hiç biri gündemde değil. Üstelik Japonya’nın kamu bonosu faizleri nerede ise sıfıra inmiş bulunuyor ama enflasyon artmıyor tersine Japonya’da fiyat gerilemesi yaşanıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İşsizlik İtalya'da bela 02 Ağustos 2019 | 230 Okunma Leyen işini değiştirince Lagarde da değiştirdi 28 Temmuz 2019 | 156 Okunma Almanya'da yapının değişimi için baskı giderek artmakta! 27 Temmuz 2019 | 232 Okunma Alman lider Ursula Leyen AB'nin zirvesine oturtuldu 23 Temmuz 2019 | 105 Okunma Çin'de 1992'den bu yana en düşük büyüme 19 Temmuz 2019 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar