Dolar şimdi de  Arjantin’in baş belası!

ABD ve Arjantin’in ekonomik ilişkileri aslında mütevazi büyüklükte. Ama aralarında büyük sorun var. Arjantin’in ithalatı, ihracatı ve de dış ve iç borcunun oldukça büyük bir kısmı dolar...

ABD ve Arjantin’in ekonomik ilişkileri aslında mütevazi büyüklükte. Ama aralarında büyük sorun var. Arjantin’in ithalatı, ihracatı ve de dış ve iç borcunun oldukça büyük bir kısmı dolar bazında alınmış.

ABD’nin global ticareti 30 yıl gibi bir süreçte azalmışsa da, dolar global ticaret ve de global finansta oldukça artmış. İşlemlerin dolarla yapılması, doların değerinin arttığı ortamda da, ülkelerin ithalat ve borç maliyetlerini önemli boyutta artırmış.

Arjantinin problemleri aslında çoklukla kendi ülkesinden kaynaklanıyor. Enflasyon yüzde 20 kadar (yani bizimkinin iki misli), cari denge açığı çok yüksek, petrol fiyatları arttıkça, cari açık artıyor. Faiz ve bütçe açığı arttıkça da, bir de doların değeri de artarsa, o zaman felaket başlıyor.

Sonuçta bu yıl, Arjantin’in parası pesoya karşı doların değeri, yüzde 17 artmış.

Arjantin’in ithalatının sadece yüzde 15'i ABD’den gelmekte ama Arjantin’in ithalatının yüzde 88'i dolarla yapılmış. B

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İşsizlik İtalya'da bela 02 Ağustos 2019 | 230 Okunma Leyen işini değiştirince Lagarde da değiştirdi 28 Temmuz 2019 | 156 Okunma Almanya'da yapının değişimi için baskı giderek artmakta! 27 Temmuz 2019 | 235 Okunma Alman lider Ursula Leyen AB'nin zirvesine oturtuldu 23 Temmuz 2019 | 105 Okunma Çin'de 1992'den bu yana en düşük büyüme 19 Temmuz 2019 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar