Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin!

Tv100 Gazetesi Yazarı Cihat Yaycı'nın bugünkü (16.01.2022)'' Yunanistan ile tokalaşan parmaklarını değil, kolunu kontrol etsin!'' başlıklı yazısı.

Tarih boyunca Yunanlar hep kapasitelerinin üstünde uzun vadeli büyüme ve genişleme hedefleri olmuş ve hedeflerine erişmek için de kapasite açığını büyük dış güçlerle tamamlamış, böylelikle hedeflerini birer birer elde etmiş, elde etmeye de devam etmektedir.

Özellikle büyük devletler bu hedefler Türklerden bir toprak koparılmasını içerdiğinde Yunanların kapasite açığını tartışmasız tamamlamışlardır.  

Günümüzde de Yunanistan’ın hukuk ve antlaşma tanımaz tavırları şımarıkları ve Türkiye’ye meydan okumaları bu geçmişten gelen büyük güç desteği alışkanlığından kaynaklanmaktadır.

Günümüzde yaşananlara ilişkin büyük resmi görmek Yunanistan’ın tarihi büyüme hedefleri nedir ve bu hedefleri nasıl elde etmiş, elde etmeye çalışmakta olduğunu maddeler halinde özetlemek istiyorum.


Bu hedeflerin temelinde Yunanların asırlardır kutsal hedefler manzumesi saydığı “Megali İdea” ‘sı yatar. Megali İdea’yı bilmeden Yunanlarla geçmişte, günümüzde yaşananlar ve gelecekte yaşanacakları anlamak mümkün değildir. “Megali İdea”’yı göz ardı ederek ve hatta merkeze almadan Türkler ve Yunanlar, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşananları analiz etmek, politika oluşturmak mümkün değildir. Aksi büyük hata olur.

Peki “Megali İdea” nedir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ORTADOĞU’DA KAYIKÇI KAVGASI 19 Nisan 2024 | 660 Okunma BU BİR CAMBAZA BAK SAVAŞIDIR! 14 Nisan 2024 | 1.108 Okunma VAN’DA ASLINDA NE OLDU? 12 Nisan 2024 | 280 Okunma ANAYASAYI DEĞİŞTİREYİM DERKEN DEVLET ELDEN GİTMESİN! 05 Nisan 2024 | 2.742 Okunma MOSKOVA’DAKİ TERÖR SALDIRISINDAN KİMLER KAZANÇLI ÇIKTI? 29 Mart 2024 | 2.306 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum