Yanı başımızdaki Türk yurdu; Güney Azerbaycan

Bugün size İran’da yer alan Güney Azerbaycan’dan ve Güney Azerbaycan Türklerinin yaşadıklarından bahsedeceğim.Güney Azerbaycan neresidir?Güney Azerbaycan, İran'ın kuzeybatısında yer alan tarihi bölgedir ve...

Bugün size İran’da yer alan Güney Azerbaycan’dan ve Güney Azerbaycan Türklerinin yaşadıklarından bahsedeceğim.

Güney Azerbaycan neresidir?

Güney Azerbaycan, İran'ın kuzeybatısında yer alan tarihi bölgedir ve İran siyasal coğrafyasının bir parçasıdır. Ancak İran’da bu isimde bir idari birim bulunmamaktadır.

Tarihi süreç içerisinde siyasi bir coğrafyanın adı olarak tanımlanan Güney Azerbaycan, coğrafi olarak Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye sınırından başlayarak yaklaşık 250,000 km2’lik yüzölçümü ile İran’ın merkezine kadar uzanmaktadır. 

Kuzeyde Aras Nehri, güneyde Hamse, doğuda Gilan ve Hazar Denizi, batıda Türkiye ve Irak ile çevirili olan bölge, günümüzde İran’ın Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan ve Erdebil  eyaletlerini kapsamaktadır.

Ayrıca Asya ve Avrupa arasında bir köprü görevi gören Hazar Denizi, Güney Azerbaycan'ın değerli bir geçiş noktası olarak hizmet vermektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUNANİSTAN’IN MAVİ VATAN HAZIMSIZLIĞINI ANLADIK DA… 03 Mayıs 2024 | 643 Okunma Çok gizli planlarımız yine çöp olmuş 26 Nisan 2024 | 4.608 Okunma ORTADOĞU’DA KAYIKÇI KAVGASI 19 Nisan 2024 | 675 Okunma BU BİR CAMBAZA BAK SAVAŞIDIR! 14 Nisan 2024 | 1.120 Okunma VAN’DA ASLINDA NE OLDU? 12 Nisan 2024 | 302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar